İnternet sitemizde yaşayacağınız deneyimi arttırmak, size özel reklamlar çıkarmak ve ayarlarınızı hatırlamak için ilk ve üçüncü parti çerezlerini kullanıyoruz. Devam ederseniz, çerez kullanımını onaylamış olacaksanız. Daha fazla bilgi için (örneğin çerez kullanımının nasıl kaldırılacağı ile ilgili) çerez politikası sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Tamam
advertisement
Anthony Bourdain

Anthony Bourdain

Anthony Bourdain
Rock yıldızlarını andıran görünümü ve restoranlar, şefler ve mutfak dünyası ile ilgili yapmış olduğu dobra yorumları nedeniyle “mutfağın kötü çocuğu” olarak adlandırılan Anthony Bourdain o tipik meşhur şeflerden değil. Mutfakların 28 yıllık deneyimli erbabı Bourdain aynı zamanda New York’un meşhur bistrosu Les Halles’in de baş aşçısı.

Bourdain, seyahatleriyle ilgili egzotik hikayeleri ve mutfakların siperlerinde öğrendiği dersler ile bir yandan eğlendirirken bir yandan da seyirciyi eğitiyor. “Büyük Mutfaklar: Ortak Düşünüş ("Great Cuisines: The Common Thread")’ten tutun da meşhur şef fenomeni ve yemek pişirme kültürüne kadar pek çok farklı konuda sahip olduğu tutkusunu izleyiciyle paylaşıyor. Ayrıca Harward Business Review’de yayınlanmış olan “Ateşli Bir Yönetim Biçimi: Şef Anthony Bourdain ile Bir Sohbet” (Management by Fire: A Conversation with Chef Anthony Bourdain) başlıklı röportajda paylaştığı gibi, mutfak yönetimi konusunda adeta bir eğitim çavuşu yaklaşımını benimsiyor.

1999 yılında The New Yorker’da yayınlanmış olan ve New York restoranlarının iç yüzünü ortaya koymayı hedefleyen “Bunu Okumadan Yemek Yemeyin” (Don't Eat Before Reading This) ABD’de ve Birleşik Krallıkta büyük ilgi uyandırmıştı. Bu yazı, mutfaktaki deneyimlerini detaylarıyla paylaştığı ve şaşırtıcı bir şekilde uluslararası anlamda en çok satan kitaplar arasına giren 2001 tarihli “Mutfak Sırları: Mutfak Sanatının Karnında Maceralar” (Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly) isimli kitabın da temelini oluşturdu.

2000 yılının sonlarına doğru Bourdain dünya genelinde kendi deyimiyle ilginçlikler, heyecanlar, keşifler ve “mükemmel yemek” arayışında olduğu bir yemek turnesine çıktı. Bir Aşçı’nın Turnesi (A Cook's Tour) isimli kitabı ve kitaba eşlik eden 22 bölümlük televizyon dizisi, Bourdain’in Rusya’da gangsterlerle oturup bir kobranın hala atmakta olan kalbini yediği ve Fransa’da La Tete’de çocukluğunda ilk istiridye tattığı günlere döndüğü gezisi sırasında yaşadığı maceralar ve talihsizlikleri gözler önüne seriyor.