Lezzet Sanatı

Lezzet Sanatı

Sinopsis

Yemek pişirmeyi “sanat”, yemek pişiren kişiyi ise “ideal lezzetin peşine düşmüş bir sanatçı” olarak yorumlayan Maksut; anne ve anneannelerimizden öğrendiğimiz eski usul tarif ve pişirme yöntemlerini, günümüz yeme-içme kültürüne göre modernize ederek Türk Mutfağı’nın geleneksel reçetelerine yeni nesil yorumlar getiriyor. Her bölüm farklı bir malzemenin başrol olduğu tariflerle, hem geleneksel Türk yemeklerinin daha sağlıklı ve pratik yöntemlerle pişirilmesine; hem de izleyicilerin mutfakta kullandığı malzemeleri daha yakından tanımasına yardımcı oluyor. Yemek pişirmenin sanata dönüştüğü lezzetine lezzet katılmış tarifler ile mutfakta harikalar yaratmanın tadına doyamayacaksınız.

Bölümler

Sezon 1
  • 1

    İncir

    +

    İlk bölümünde İncir'le yapılan birbirinden lezzetli 4 yemek var. Osmanlı mutfağının enfes yemeği Mutancana, İç Pilav, İncirli Pastırmalı Salata ve sürpriz tat Pancarlı İncir Reçeli.

  • 2

    Börülce

    +

    Bu bölüm Ege mucizesi Börülce ile yapılan 4 yemek var: Kum Midyeli Börülce Pilaki, Arpa Şehriye Pilavı, Börülceli Tarator ve şaşırtan tat: Deniz Börülcesi ve Kum Midyesi Jöleleri.

  • 3

    Pancar

    +

    Bu bölüm Ege mucizesi Börülce ile yapılan 4 yemek var: Kum Midyeli Börülce Pilaki, Arpa Şehriye Pilavı, Börülceli Tarator ve şaşırtan tat: Deniz Börülcesi ve Kum Midyesi Jöleleri.

  • 4

    Soğan & Sarımsak

    +

    Bugün bir değil, iki yıldızımız var. Soğan yan yana geldiği her lezzeti yönetirken, sarımsak yoğun aroması ile her yemeği taçlandırıyor. Günün menüsünde etli soğan dolması, yeşil mercimekli tel şehriyeli bulgur pilavı, fırın sarımsaklı cacık ve bitter çikolatalı sütlü sarımsak var!

  • 5

    Kuzu Eti

    +

    Bu bölümün yıldızı, sofraların en leziz eti: kuzu eti. Günün menüsünde islim kebabı, tel şehriyeli pirinç pilavı, şeftali kompostosu ve et suyu buzları yer alıyor.

  • 6

    Nohut

    +

    Bu bölümdeki başrolümüz, Anadolu kadar Osmanlı mutfağının da en itibarlı demirbaşlarından nohut. Günün menüsünde, kıymalı nohut köftesi, dillere destan humus, naneli ayran ve nohut piyazı yer alıyor.

  • 7

    Mercimek

    +

    Bugün mutfağımızın konuğu, baklagillerin yıldızı mercimek. Günün menüsünde ise kıymalı ve erişteli mahluta çorbası, mercimek köftesi, füme palamutlu mercimek salatası ve mercimekli puflar yer alıyor.

  • 8

    Erik

    +

    Bu bölümün yıldızı, elmadan sonra dünyanın en çok üretilen meyvesi olan erik. Günün menüsünde ise, erik dolması İzmir tulumlu erişte, erik kompostosu ve mürdüm eriği pestili yer alıyor.

  • 9

    Ispanak

    +

    Bugünün menüsünde, dünyanın en yaygın yetişen sebzelerinden biri olan ıspanağa ait, Temel Reis'e konserve Ispanak yemeyi bıraktıracak cinsten yemekler var. Rahibe Köftesi, Taratorlu Ispanak Kökü, Ispanaklı Baklava ve Sünger Kek.

  • 10

    Makarna

    +

    Maksut'a göre ekmeğin bulunmasından sonraki en önemli icat makarna. Bugünkü menüsünde de Orta Asya ve Doğu coğrafyalarına has, iştah açan makarnalı tarifler var. Erişte, Buharda pişmiş sarımsaklı yoğurtlu mantı ve şaşırtan bir tat olarak mantı çıtırında füme somonlu kanepe. Afiyet olsun!

  • 11

    Patates

    +

    Maksut'un mutfağında bugünün yıldızı, zamanında krallar tarafından fermanla halka yedirilen, savaşlarda orduları doyuran, yokluğunda büyük kıtlıkların yaşandığı Patates. Menüde ise bu her mutfağın vazgeçilmezi sebzenin hem oturtması, hem pilakisi hem de tatlısı var.

  • 12

    Kavun

    +

    Bu bölümün başrolünde baldan tatlı tadı, nefis aroması ve mis kokusuyla mükemmel bir serinletici olan kavun var. Menüyü Kavun Dolması, Siyez Bulguru ve Kavun Çekirdeği Sütü oluşturuyor.

  • 13

    Boğaz Balıkları

    +

    Bugün, farklı bir menüyle lezzetine doyulmaz, sefası bol bir balık sofrası kurup Boğaz havasını mutfağımıza taşıyacağız. Menüde ise uskumru dolması, tarama salatası, çoban salatası ve çıtır balık derisi cipsi ve havuçlu tarator dip yer alıyor.

  • 14

    Patlıcan

    +

    Bu bölümde başrolümüz, sebze olarak ünlenmesine rağmen bir meyve olan patlıcan. Menüde ise patlıcan musakka, bademli ve patlıcan çeşnili pilav, siyah patlıcan püresi, tarçınlı yoğurt sosu ve tadına doyamayacağınız çok kolay bir tatlı tarifi: çıtır çıtır patlıcan şekerlemesi.

  • 15

    Tarçın

    +

    Bugün mutfağımızın yıldızı, konduğu her şeye masalsı lezzetler katan Tarçın. Günün menüsünde ise Topik, Zeytinyağlı Yaprak Sarma, Pelte ve şaşırtan tat: Tarçınlı Hibiskus Şerbeti yer alıyor.

  • 16

    Dana Eti

    +

    Mutfağımızın bugünkü yıldızı aslında Türk mutfağının demirbaşlarından Dana Eti. Günün menüsünde ise Tamtak Tirid, Muhammara, İçli Köfte Kıtırları ve şaşırtan tat olarak evde şipşak hazırlayabileceğiniz Ters Yüz Pastırma yer alıyor.

  • 17

    Kabak

    +

    Bugün mutfağımızın gözdesi lezzetli ve hafif sebze: Kabak. Günün menüsünde ise Kabak Karnıyarık, Mücver, Kabaklı Beyaz Peynirli Cacık ve şaşırtan tat olarak Kabak Çiçeği Çıtırları yer alıyor.

  • 18

    Badem

    +

    Bugün mutfağımızın konuğu çok özel bir kuruyemiş olan Badem. Günün menüsünde ise Perde Pilavı, Taze Otlu Semizotu Salatası Ve Yoğurt Sosu, Keşkü-ü Fukara ve şaşırtan tat olarak Badem Sütü yer alıyor.

  • 19

    Elma

    +

    Mutfağımızın bugünkü yıldızı, Adem ve Havva’dan beri, en sevdiğimiz meyvelerden biri olan Elma. Menüde ise Elmalı Kuzu Tuffahiye, Domatesli ve Antep Fıstıklı Pirinç Pilavı, Kaymaklı Elma Tatlısı ve şaşırtan tat olarak Elma Çayı yer alıyor.

  • 20

    Fasulye

    +

    Bugünkü başrolümüz, yazın Ayşekadın ve Çalı ile tazesinin, kışın Dermason, Şeker, Boncuk, Horoz gibi çeşitleriyle kurusunun tadını çıkarttığımız Fasulye. Menüde ise, Çömlekte Kuru Fasulye, Meyhane Pilavı, Zeytinyağlı Ayşe Kadın Fasulye ve şaşırtan tat olarak Kuru Fasulye Şekerlemesi yer alıyor.

  • 21

    Süt

    +

    Bugün mutfağımızın yıldızı, süt. Aynı zamanda peynir, yoğurt, kefir, ayran, tereyağı, krema gibi harika yiyecekler yapmamıza olanak sağlayan süt ile hazırladığımız menüde: Süt Kremalı Tas Kebabı, Patlıcan Beğendi, Süt Tarhanalı Tarhana Çorbası ve şaşırtan tat olarak ev usulü kolay Güllaç yer alıyor.

  • 22

    Zeytin

    +

    Mutfağımızın bugünkü yıldızı her inanışın kutsal meyvesi Zeytin. Menüde ise Zeytinli Lahmacun, Zeytinli Piyaz, Zeytinli ve Semizotlu Cacık ve şaşırtan tat olarak Zeytin Şekerlemesi yer alıyor.

  • 23

    Balkabağı

    +

    Şahane rengi, mis kokusu ve kendine özgü nefis lezzetiyle bugün konuğumuz Balkabağı. Menüde ise Balkabağı Bastısı, Bulgurlu Salata, Balkabağı Tatlısı ve şaşırtan tat olarak Balkabağı Jölesi yer alıyor.

  • 24

    Buğday

    +

    Bugün mutfağımızın yıldızı, toprak ananın bize verdiği en önemli hediyelerden Buğday. Menüde ise Kuzu Etli Keşkek, Buğdaylı Gavurdağı Salatası, Ayran aşı ve şaşırtan tat olarak Buğday Çıtırları ve Sarımsaklı Yoğurt Sos yer alıyor.

  • 25

    Pirinç

    +

    Mutfağımızda bugün lezzet tanesi pirincin peşinde leziz bir yolculuğa çıkıyoruz. Menüde ise Kadınbudu Köfte, Karışık Dolma, Kırmızı Biberli Yoğurt ve şaşırtan tat olarak Osmanlı sarayının tatlı klasiği Zerde yer alıyor.

  • 26

    Lezzet Sanatı: Maksut'la Sekiz'de

    +

    Lezzet Sanatı'nın bu özel bölümünde Maksut Sekizİstanbul'da dostlarına çok özel bir yemek hazırlıyor. Menüde ise çıtır çıtır lezzetiyle Haşhaşlı Somon, yeni sunumuyla damak ferahlatan İrmik Helvası, Çiğköfte’nin uzak akrabası olan Kısır ve Marine Et Kreması, yeşil elma dilimleri ve yaban turbu sosuyla aroma ve tatların resmi geçidi Endiviyen Salata var.