Tarif

Patlıcanları közlerken önce hava alabilmeleri ve içinin iyice pişmesi için üzerlerinde çatal veya ince bir bıçak yardımıyla delikler açın.

Ocağı yakın ve patlıcanları ateşin üzerine yerleştirip közlenmeye bırakın. Her tarafının közlenmesi için arada çevirin.

Közlenen patlıcanları bir kaba alın ve kabuklarını soymak için hafif ılınmaya bırakın.

Sarımsakları bıçağın düz yüzüyle ezerek kabuklarını soyun ve havanın içine atın. Rahat dövebilmek için üzerlerine 2 tutam kadar tuz serpiştirin ve ezerek sarımsağı püre haline getirin.

Tavayı ocağa koyun ve içine tereyağını ekleyip eritin.

Eriyen yağın içine kıymayı koyun ve karıştırarak kıymayı kavurun.

Kıyma kavrulunca içine domates püresini ekleyip karıştırarak pişirmeye devam edin. İçine Tuz, karabiber, pul biber, tarçın ve yenibahar ekleyip karıştırın.

4-5 dal maydanozun yapraklarını saplarından ayırın ve kıymanın üzerine serpiştirin.

Patlıcanların kabuklarını soyarken elinizin yanmaması için yanınıza biraz su alın ve ara sıra parmak uçlarınızı batırarak patlıcanların kabuklarını soyun. Sap kısımlarını da kesin.

Kabuğu soyulan patlıcanları kesme tahtasının üzerine koyup güzelce, iyice küçülene kadar kıyın. Üzerine havanda püre haline gelmiş sarımsağı katın ve birbirlerine karışmaları için tekrar kıyın.

Kıyılan patlıcanları derince bir kaseye koyup üzerine süzme yoğurdu ekleyin ve çırpma teli yardımıyla iyice karıştırın.

Ocağa ayrı bir tava koyup altını yakın ve süzme yoğurtlu patlıcanı tavaya aktarın. Karıştırarak yoğurtlu patlıcanı ısıtın.

Domatesleri dörde bölün, çekirdeklerini çıkartın ve kalan etli kısmını diagonal biçimde kesin.

Dolmalık biberin sapını ve çekirdeklerini ayıklayıp biberi de diagonal biçimde parçalara kesin.

6 -7 dal maydanozun yapraklarını saplarından ayırın ve incecik kıyın.

Patlıcanlı yoğurtlu karışımı servis tabağının ortasına yerleştirin, üzerine ince kıyılmış maydanozu serpiştirin ve ortasına kıymayı koyun. Üzerini kestiğiniz domates ve biber ile süsleyerek servis edin. 

Malzemeler

  • 500 gram az yağlı dana kıyma
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yarım su bardağı domates püresi
  • 1 tutam pul biber
  • 1 tutam tarçın
  • 1 tutam yenibahar
  • 5 dal maydanoz
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber

Yoğurtlu patlıcan için:

  • 3 adet kemer patlıcan
  • 4 diş sarımsak
  • 2 tutam tuz
  • 3 yemek kaşığı süzme yoğurt

Üzeri için:

  • 7 dal maydanoz
  • 1 adet domates
  • 1 adet dolmalık biber

Benzer Tarifler