Artizan Ekmek

Artizan Ekmek
Yayınlandığı Program: Martha'nın Fırını Yayın tarihleri: Pazartesi 12 Nisan saat 04:05 | Pazartesi 12 Nisan saat 04:35

Tarif

Ön mayayı hazırlayın: Küçük bir kasede maya, su ve yarım su bardağı ekmek ununu yoğun bir pankek hamuru kıvamına gelene kadar karıştırın. Streç filme sarın ve oda sıcaklığında 8 ila 12 saat bekletin.

Hamuru hazırlayın: Mayayı ılık suda (yaklaşık 45 derece) çözdürün. Hamur kancası takılı bir mikser kasesine ön maya ve her iki unu koyun. Maya karışımını ekleyin ve birleşmeleri için karıştırın. Yaklaşık 2 dakika, yapışkan bir hamur oluşana kadar, orta-düşük hızda çırpın. Tuz ekleyin ve hamur pürüzsüz ve elastik hale gelene kadar orta-yüksek hızda karıştırmaya devam edin. Kasenin kenarları ve tabanı temizlenene kadar, yaklaşık 9 dakika devam edin. Hamuru hafifçe unlanmış bir yüzeye alın ve yağlı ellerinizle bir top haline getirin. Ardından büyük yağlı bir kaseye aktarın. Streç film ile örtün ve hamur iki katına çıkana kadar 1 ½ ila 2 saat ılık bir noktada kabarmasına izin verin.

Hafif unlu bir çalışma yüzeyinde, hamur çalışma yüzeyinin kenarına paralel kısa bir kenarı olan 30 x 25 cm’lik bir dikdörtgen şekline getirin. Kenarlarını dikkatlice hizalayarak hamuru üçe katlayın. Hamuru ikiye katlayın. Bu bir turu tamamlar. Hamuru çevirin, katlı kısmı aşağı bakacak şekilde yavaşça bir top haline getirin. Yağlı kaseye geri alın ve streç filmle örtün. Yaklaşık 1 saat boyunca, hamur iki katına çıkana kadar ılık bir noktada kabarmasına izin verin.

Orta gözde bir pizza taşı ve aşağıdaki gözde bir dökme demir tava ile fırını önden 230 dereceye ısıtın. Diğer rafları fırından çıkardığınızdan emin olun.

Pizza tavası veya çerçevesiz fırın tepsisine bir parça pişirme kağıdı yerleştirin ve hafifçe un serpin, bir kenara koyun. Hafifçe unlanmış bir yüzeyde, ikinci bir turu tamamlamak için katlama işlemini tekrarlayın. Hamurun köşelerini toplayın ve bir araya getirin ve hamuru ters çevirerek sıkı bir top haline getirin. Katlı tarafı aşağı gelecek şekilde hamuru hazırlanan pizza tavasına yerleştirin ve şeklini gerektiği gibi ayarlayın. Yağlanmış streç filmle gevşek bir şekilde örtün. Yaklaşık 45 dakika kabarık ve içi hava dolana kadar ılık bir yere koyun.

Ekmeğin yüzeyine hafifçe un serpin. Yağlı bir jilet veya çok keskin bir bıçak kullanarak yüzeye dekoratif bir desen çizin. Mümkün olduğunca çabuk hareket ederek, pişirme kağıdını pizza taşının üstüne dikkatlice kaydırın. Fırının kapağını kapatmadan önce buz eklemek için yeterince ısıtılmış tavayı fırından çıkarın. Ekmek altın sarısı olana ve ortasına termometre soktuğunuzda 95 dereceyi görene kadar, 45 ila 50 dakika pişirin. Servis etmeden önce tel bir ızgara üzerinde tamamen soğumaya bırakın.

 

 

Malzemeler

1 ADET 25 CM’LİK SOMUN

 

ÖN MAYA İÇİN:

1/4 tatlı kaşığı aktif kuru maya

1/3 su bardağı ılık su (yaklaşık 45 derece)

1/2 su bardağı ekmek unu

 

HAMUR İÇİN:

1 tatlı kaşığı aktif kuru maya

1 2/3  su bardağı ılık su

3 ½ su bardağı ekmek unu. Ek olarak serpmek için

½ su bardağı çavdar unu

4 tatlı kaşığı iri taneli tuz

Zeytinyağı, ihtiyacınız olduğu kadar

 

2 su bardağı buz, fırında buhar yaratmak için

Benzer Tarifler