Balık Yahnisi ve Rouille Sosu

Balık Yahnisi ve Rouille Sosu

Hazırlanış

Balık yahnisinin hazırlanışı:

60 mililitre zeytinyağını büyük bir tencerede ısıtın. Isınınca soğan ve arpacık soğanlarını (ya da pırasayı) ekleyip bir dakika soteleyin. Dövülmüş sarımsak (miktarını damak zevkinize göre ayarlayın), tatlı kırmızıbiber, domates, kereviz sapı ve rezeneyi ekleyin. Tahta bir kaşıkla hepsini birbirine karıştırın. 60 mililitre daha zeytinyağı, kekik, defne yaprağı, karanfil ve portakal kabuğunu da ekleyerek soğan yumuşayana kadar pişirin. Soğan altın rengine dönsün ama kahverengi olmasın. Balık filetolarını 5 santimetrelik dilimlere ayırın. Sebze karışımına balıklarla beraber 500 mililitre su ekleyin. Bir taşım kaynadıktan sonra altını kısın, kaynamaya devam etsin. Kapağı açıkken 10 dakika kadar kaynasın. Safran, tuz, karabiber, deniztarağı suyu, limon suyu ve beyaz şarabı ekleyin. Tekrar kaynatıp 5 dakika kadar daha pişirin. Servis etmeden önce yahninin suyunu tadın ve gerekirse tuz, karabibe

Malzemeler

Balık yahnisi için:

  • 1500 gram en az üç farklı çeşit balık filetosu
  • 120 mililitre zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 4 adet doğranmış arpacık soğanı
  • 2 diş dövülmüş sarımsak
  • 1 adet büyük domates
  • 1 adet tatlı kırmızı biber
  • 4 adet kereviz sapı
  • 5 santimetrelik rezene
  • 3 sap taze kekik
  • 1 adet defne yaprağı
  • 3 adet karanfil
  • 1 yarım portakalın kabuğu
  • 1 yarım tatlı kaşığı safran
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çeyrek tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • 250 gram balık suyu
  • 2 yemek kaşığı limonun suyu
  • 160 mililitre beyaz şarap

Rouille sosu için:

  • 1 yemek kaşığı balık suyu
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet küçük çili biberi
  • 1 yarım tatlı kaşığı tuz
  • 60 gram beyaz ekmek kırıntısı
  • 120 mililitre zeytinyağı

Benzer Tarifler