Ballı Tam Buğday Ekmeği

Ballı Tam Buğday Ekmeği
Yayınlandığı Program: Martha'nın Fırını Yayın tarihleri: Salı 24 Kasım saat 11:25 | Salı 24 Kasım saat 16:35

Tarif

Küçük bir kasede balı suya karıştırın, ardından maya serpin. Yaklaşık 5 dakika baloncuklar çıkarana kadar bekletin.

Bir kapta un ve tuzu karıştırdıktan sonra maya karışımı ve eritilmiş tereyağını bir hamur oluşana kadar karıştırın. Hafifçe unlanmış bir yüzeyde pürüzsüz hale gelene kadar 5-10 dakika yoğurun. Büyük bir tereyağlanmış kaseye aktarın, streç filmle örtün ve hamur iki katına kabarana kadar, yaklaşık 45 dakika ılık bir noktada bekletin.

Fırını önden 190 dereceye ısıtın. 23 x 13 cm’lik bir ekmek kalıbını tereyağlayın. Hamuru yumruğunuzla aşağı bastırın. Yaklaşık 3 cm kalınlığında 20 cm’lik bir kare şekli verin. Ortada buluşmak için iki zıt kenarı hafifçe üst üste gelecek şekilde katlayın. Kapatmak için birleşme noktasına basın. Hamuru ek yeri aşağı gelecek şekilde önceden hazırladığınız kalıba yerleştirin. Un serpin. Streç film ile örtün ve sıcak bir noktada 30-45 dakika boyunca kalıbın üstünden 2 cm kadar kabarmaya bırakın.

Kalıbı fırına aktarın ve ısıyı hemen 175 dereceye düşürün. Kalıbı yarısında çevirerek, üstü altın rengi olana ve vurduğunuzda içi boşmuş gibi bir ses çıkarana kadar, 35-40 dakika pişirin. Tel bir ızgara üzerinde kalıp içinde 20 dakika soğumaya bırakın, ardından ekmeği kalıptan çıkarın ve tamamen soğumaya bırakın. (Ekmek sıkıca sarılı şekilde 3 güne kadar oda sıcaklığında dayanabilir veya 3 aya kadar dondurulabilir.)

Malzemeler

1 adet 22 cm’lik somun

3 yemek kaşığı bal
1 bardak ılık su (yaklaşık 43 derece)
1 paket aktif kuru maya (2 ¼ tatlı kaşığı)
4 ½ su bardağı taze öğütülmüş tam buğday ekmeği unu. Ek olarak serpmek için daha fazlası
1 yemek kaşığı iri tuz
3 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı, eritilmiş. Ek olarak artı kase ve kalıp için daha fazlası

Benzer Tarifler