İnternet sitemizde yaşayacağınız deneyimi arttırmak, size özel reklamlar çıkarmak ve ayarlarınızı hatırlamak için ilk ve üçüncü parti çerezlerini kullanıyoruz. Devam ederseniz, çerez kullanımını onaylamış olacaksanız. Daha fazla bilgi için (örneğin çerez kullanımının nasıl kaldırılacağı ile ilgili) çerez politikası sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Tamam
advertisement
Gelişmiş aramayı açGelişmiş aramayı gizle

Bolonez Soslu Lazanya

Oylama 0/5

Bolonez sosu hazırlamak için kırmızı soğanların kabuklarını soyup küçücük küp şeklinde doğrayın.

Havuçların kabuklarını soyup uzunlamasına ikiye bölün ve mümkün olduğunca ince bir biçimde, neredeyse rendelermiş gibi dilimleyin. Dilerseniz rendeleyebilirsiniz.

Kereviz saplarının yapraklarını daha sonra kullanmak için ayırıp, sapları uzunlamasına ortadan ikiye kesin ve aynı havuçlar gibi incecik doğrayın.

Seramik tabanlı bir tencereyi ocağa koyup altını yakın, içine biraz zeytinyağı dökün. Yağ hafif ısınınca tüm doğranmış malzemeyi tencereye koyup üzerlerine biraz karabiber serpin.

Defne yapraklarını rulo yapıp incecik doğrayın ve tenceredeki malzemelere ilave edin.

Sarımsakları bıçağın düz yüzüyle ezip kabuklarını soyup doğrayın, tenceredekilerin içine ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp sebzeleri yumuşayana dek pişmeye bırakın.

Sebzeler hafif terleyince, taze kekik ve biberiyeyi de doğrayıp içine ilave edin.

Çili biberlerin sap kısımlarını kesip incecik doğrayın, tenceredekilere ekleyip karıştırarak pişirmeye devam edin.

Tüm malzeme yumuşamaya yaklaştığı zaman, tahta kaşık yardımıyla sebzeleri tencerenin kenarına doğru ittirerek ortasını boşaltın ve 250 gr kıymayı buraya koyup elinizle hafifçe yayın. Tencerenin kapağını yarım kapatıp altını kısın ve kıyma ile sebzeleri bu şekilde yavaş yavaş pişmeye bırakın.

Kıymanın rengi döndüğü zaman kaşıkla blok halinde pişen kıymayı ezerek parçalayın ve tüm malzemeyle karıştırın. Domates salçasını da ekleyin.

Salçanın çiğ kokusu gittiği zaman tencereye şalgam suyu ve et suyunu ekleyin. Şalgam suyu yeterince tuzlu olduğu için tuz ilave etmeyin. Toz kırmızı biber ve kimyon ekleyin.

2 adet domatesi rendeleyip bolonez sosun içine ilave edin. Tekrar tencerenin kapağını kapatıp sosu fokurdayıp kıvamı koyulaşıncaya dek pişmeye bırakın.

Makarnayı hazırlamak için ayırdığınız kereviz yapraklarını, bebek ıspanağı, rokayı ve sapı ayıklanmış maydanoz yapraklarını derin bir kabın içine koyup üzerlerine 3 adet yumurtayı kırın. 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve 1 çay kaşığı kadar da tuz ekleyip el blenderı yardımıyla tüm malzemeyi püre oluncaya dek çekin.

Derin bir kasenin içine 3 su bardağı unu döküp üzerine rondodan geçen yeşil sıvıyı ekleyin ve elinizle malzemeyi hamur kıvamını alıncaya dek yoğurun.

Düz bir zemine biraz un serpip hamuru koyun ve avcunuzun içiyle bastırarak hamuru iyice sıkılaşıncaya kadar yoğurun. Hamuru strece sarıp buzdolabına koyun ve 20 dakika kadar dinlendirin.

Dinlenen hamuru buzdolabından alıp strecini çıkartın ve unlanmış düz zeminde parmak uçlarınızla gevşetip açın.

Hamuru manuel makarna makinasının merdane kısmına koyup 7. Kademeye ayarlayın ve hamuru bir kez çekip düz zeminde her iki yüzünü de unladıktan sonra tekrar makineden geçirin.

Hamuru incelene dek, her seferinde unlayarak ve makinenin derecesini düşürerek, merdaneden geçirerek inceltin. Yırtmamaya özen gösterin.

Hamuru unlanmış düz zemine koyup 12 eşit dikdörtgen parçaya kesin.

Beşamel sosu hazırlamak için ayrı bir tencereyi ocağa koyup içine 1,5 yemek kaşığı tereyağını ekleyip eritin.

Yağ eridiği zaman 3 yemek kaşığı unu ilave edip karıştırarak unun çiğ kokusunu alın ve yağ ile karışmasını sağlayın. İçine az miktarda da muskat rendeleyin.

Yağ ve un iyice birbirine karıştıktan sonra tencereyi ateşten çekip, çırpma teli ile karıştırarak azar azar sütün tamamını ilave edin. Unun sütün içinde topak topak olmamasına özen gösterin. Tekrar ocağa koyup karıştırarak sosu pişirin. Beşamel sos koyu kıvamını aldığı zaman altını kapatın.

Lazanyayı hazırlamak için dikdörtgen bir fırın kabının içini zeytinyağı ile yağlayıp içine beşamel sostan biraz döküp kaşıkla yayın.

Beşamel sosun geri kalanının içine 1 su bardağı kadar kaşkaval peynirinden rendeleyip çırpma teliyle peynir sosun içinde eriyinceye dek karıştırın.

Yağlanmış ve beşamel sos yayılmış fırın kabının içine 1 kat olacak şekilde lazanya hamurunu boşluk kalmayacak şekilde yan yana yerleştirin. Üzerlerine beşamel sostan gezdirip bolonez sostan koyun ve kaşıkla yayın. Üzerlerine tekrar lazanya hamurundan dizip tüm malzeme bitene dek kat kat aynı işlemi tekrarlayın.

En üste son kat lazanya hamurlarını dizdikten sonra kalan beşamel sosu döküp kaşkaval peynirinin geri kalanını da rendeleyin ve 180 dereceye ısıtılmış fırına verip yaklaşık 25 dakika pişirin.

Pişen lazanyayı fırından alıp dilimleyin ve servis edeceğiniz tabağa alın. Biraz daha lezzet katmak için üzerine parmesan peyniri, fesleğen ve karabiber ekleyip servis edin.  

Çocuklar için:
Hayır
Vejetaryenler için:
Hayır
Aşçı: Hazer Amani