Tarif

Fasulyenin hazırlanışı: Fasulyeleri soğuk suya atın ve bir taşım kaynatın. Köpüğünü alıp fasulyeleri süzdükten sonra soğuk su altında yıkayıp soğutun. Sonra fasulyeleri dört litre suyla birlikte tekrar tencereye alın ve bir taşım kaynatın. Köpük oluşursa temizleyin. Sebzeleri, otları ve sarımsağı ekleyin. Fasulyeleri fokurdar hâlde yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 90-120 dakika pişirin. Güzelce pişip yumuşadıklarında tuz ekleyin. Suyun içinde sebzelerle birlikte soğumaya bırakın. İdeal olan bir gün bekletmektir, böylece fasulyeler içlerine daha fazla aroma çeker. Sebzeleri atın ve fasulyelerle suyu saklayın.

Güvecin Hazırlanışı:Geniş bir sote tavasını orta ateşe oturtun. 100 mililitre zeytinyağı ekleyin. Yağınız ısındığında dilimlenmiş enginarları tavaya eşit aralıklarla yerleştirin. Güzelce tuz ve karabiber ekip enginarların her iki tarafının da renk alması için bekleyin. 3-4 dakika sonra altın rengini aldıklarında tavadan alın.

Doğranmış havuçları ekleyip hafif tuz biber ekin. Altın rengini alıncaya dek 2-3 dakika pişirin ve sonra tavadan alın. Kırmızıbiberi de ekleyip hafif tuz ve karabiberle biraz döndürün. 2-3 dakika sonra renk değiştirmeden önce tavadan alıp süzün. Biraz daha zeytinyağı ve tereyağı ekledikten sonra ince doğranmış soğanları ve sarımsakları baharatlarla birlikte tavaya alın. 2-3 dakika süreyle kısığa yakın orta ateşte pişirin.

Fasulyeleri süzün; kereviz sapları, soğan ve havuçları alın. Fasulyeleri, ayırdığınız suyun üçte ikisini ve enginarları tekrar tavaya alın. Fokurdamadan önce sonra havuçları, kurutulmuş domatesleri ve içerisinde ıslatıldıkları suyu ekleyin.

Doğranmış domates ve kırmızıbiberi de ekledikten sonra 8-10 dakika kısık ateşte kapağı kapalı şekilde pişirin. Sonra kaparileri ve zeytinleri ekleyin.

Balığa tuz ve karabiber ekip eşit aralıklarla dizilmiş şekilde tencereye alın. Eşit oranda pişmesi için kapağı kapalı şekilde 4-6 dakika ağır ateşte pişirin. Son olarak limon suyu ve taze otlar ekleyin. İsteğinize göre tuz ve karabiber serpip hemen servis edin. 

Malzemeler

  • 400 gram kuru fasulye (yıkanmış ve geceden ıslatılmış)
  • 4 litre soğuk su
  • 4 adet havuç (soyulup ikiye kesilmiş)
  • 2 adet soğan (soyulup dörde kesilmiş)
  • 3 adet kereviz sapı (ikiye kesilmiş)
  • 12 gram taze kekik
  • 3 adet defne yaprağı
  • 12 gram maydanoz sapı ve yaprağı
  • 8 diş sarımsak (soyulup ikiye kesilmiş)
  • 12 gram tuz

Güveç için:

  • 150 mililitre zeytinyağı
  • 3 adet enginar (ikiye kesilmiş ve her bir parça verevine dörde kesilmiş)
  • 3 adet havuç (soyulmuş ve 1 santim kalınlığında verevine kesilmiş)
  • 2 adet kırmızı dolmalık biber (5 santim uzunluğunda
  • 2 santim eninde geniş şeritler hâlinde kesilmiş )
  • 50 gram tereyağı
  • 2 adet ince kıyılmış kırmızı soğan
  • 2 diş ince kıyılmış sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tutam pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kavrulmuş kimyon tohumu
  • 1 tatlı kaşığı yabani mercanköşk
  • 200 mililitre tavuk suyu
  • 100 gram güneşte kurutulmuş domates
  • 20 dakika kaynar suda bekletilmiş ve sonra 1 santimlik küplere ayrılmış (suyu saklayıp yahniye ekleyiniz)
  • 3 adet salkım domates (soyulmuş
  • çekirdekleri alınmış ve küp doğranmış)
  • 15 gram küçük kapari
  • 20 adet yeşil zeytin (ikiye kesilmiş)
  • 1 adet levrek (2
  • 5 kilogram ağırlığında
  • pulları ve içi temizlenmiş
  • kılçığıyla birlikte dilimlenmiş)
  • 20 mililitre limon suyu
  • 1 avuç taze kişniş
  • 1 mi

Benzer Tarifler