Tarif

Unu düz bir zemine dökün. Ortasına çukur açın. Çukurun içine yumurtayı kırın. Yavaş yavaş karıştırın. İçine tuzu ve suyu ekleyin ve elinizle karıştırmaya devam edin. Hamur kurudukça, kulak memesi kıvamına gelene kadar su ekleyip yoğurmaya devam edin. Hamur, kıvamına gelince açmak istediğiniz parçalar büyüklüğünde hamuru bölün. Böldüğünüz parçaları avucunuzda yuvarlayın. Yuvarladığınız hamurları bir bezin içinde 20 dakika dinlendirin. Soğanın kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Maydanozun yapraklarını ayıklayıp kıyın.

Bir kaba kıymayı, soğanı ve maydanozu koyun. Üzerine karabiber, kimyon, toz kişnişi ekleyip harcı yoğurun. Tuzunu ilave edin. Tahtanın üzerini unlayın. Hamur toplarından birini bu tahtaya koyun, üzerine biraz un serptikten sonra merdane yardımıyla incecik açın. Hamuru bıçağınız yardımıyla kareler şeklinde kesin. Artan kenar kısımlarını atmayın. Karelerin ortasına bir parça kıymalı harçtan koyup hamuru köşelerinden bohça gibi kapatın.

Hazırladığınız mantıları tabağa alıp üzerini bezle kapatarak dolapta dinlendirin. Ocağın altını yakıp içine tereyağını koyun. Tereyağı eriyince içine salçayı da ekleyip karıştırın. Salçanın iyice sos kıvamına gelmesi için biraz et suyu ekleyin. Tarçın, karabiber, pul biber, kuru nane ve tuzunu ekleyin, karıştırın ve ocağın altını kapatın. Genişçe bir tencerenin içine su koyun. Bu su tencerenin içine hafif çukur bir tabak yerleştirdiğinizde tabağın yukarısına çıkmayacak kadar olmalıdır.

Ocağın altını yakıp suyu ısınmaya bırakın. Su kaynayınca tencerenin içinde bulunan tabağa mantıları yerleştirin. Tencerenin altını kısıp, kapağını kapatıp mantıları pişmeye bırakın. Sarımsağın kabuklarını soyup ince ince doğrayın. Bir kaba süzme yoğurdu koyun. Üzerine sarımsakları ekleyin. Yoğurdu istediğiniz kıvamda açmak için et suyu kullanıp karıştırın. Haşlanan mantıları tabağa alın.

Üzerine sarımsaklı yoğurdu ve salçalı sosu dökerek sıcak servis edin.

Malzemeler

Hamur için:

  • 3 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tutam tuz
  • 4 yemek kaşığı su

İç harcı için:

  • 250 gram az yağlı dana kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 üçte bir demet maydanoz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam kimyon
  • 1 tutam toz kişniş
  • 1 tutam tuz

Üzeri için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 ölçü et suyu
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tutam tarçın
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam pul biber
  • 1 tutam kuru nane
  • 1 tutam tuz
  • 1 diş sarımsak
  • 5 kaşık süzme yoğurt

Benzer Tarifler