Çekirdekli, Tuzlu Şipşak Ekmek

Çekirdekli, Tuzlu Şipşak Ekmek
Yayınlandığı Program: Martha'nın Fırını Yayın tarihleri: Çarşamba 25 Kasım saat 11:30 | Çarşamba 25 Kasım saat 16:40

Tarif

Fırını önden 175 dereceye ısıtın. 22 x 12’lik bir ekmek kalıbını hafifçe yağlayın. Pişirme kağıdı koyun. Uzun yanlarında 3 cm kadar fazlalık bırakın. Pişirme kağıdını da yağlayın.

Bir kasede un, yarımşar su bardağı ay çiçeği ve siyah susam, ikişer yemek kaşığı Frenk kimyonu ve keten tohumu, kabartma tozu, karbonat ve tuz ile birlikte karıştırın.

Başka bir kasede süt, yayık altı suyu, bal ve zeytinyağını bal eriyene kadar karıştırın. Un karışımını ekleyin. Yaklaşık 1 dakika, birleşene kadar tahta kaşıkla çırpın. Hazırladığınız kalıba aktarın. Kalan tohumları serpin ve yapışmaları için hafifçe bastırın.

Yaklaşık 65 dakika, kürdan testi temiz çıkana kadar, kalıbı yarısında çevirerek pişirin. Tel bir ızgara üzerinde 20 dakika boyunca soğumaya bırakın, sonra ekmeği kalıptan çıkarın ve tamamen soğumaya bırakın. (Ekmek sıkıca sarılarak oda sıcaklığında 3 güne kadar saklanabilir veya 1 aya kadar dondurulabilir.)

 

Malzemeler

23 CM’LİK BİR SOMUN

2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, kalıp için daha fazlası
2 su bardağı tam buğday unu
2 su bardağı kavuzlu buğday unu
½ su bardağı artı 2 tatlı kaşığı ay çekirdeği, kavrulmuş
½ su bardağı artı 1 tatlı kaşığı siyah susam
2 yemek kaşığı artı 1 tatlı kaşığı Frenk kimyonu tohumu
2 yemek kaşığı artı 1 tatlı kaşığı keten tohumu
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı karbonat
2 tatlı kaşığı iri tuz
1 su bardağı süt, oda sıcaklığında
¾ su bardağı yayık altı suyu, oda sıcaklığında
2 yemek kaşığı bal

Benzer Tarifler