Çıtır Badem Parçalı Dondurmalı Pasta

Çıtır Badem Parçalı Dondurmalı Pasta
Yayınlandığı Program: Martha'nın Fırını Yayın tarihleri: Pazar 17 Ekim saat 08:30 | Pazar 17 Ekim saat 09:00

Tarif

Kek: Tepsi ortada olacak şekilde fırını önden 175 dereceye ısıtın. Bütün bademleri kenarlı bir fırın

tepsisine tek bir katman halinde yayın. Altın rengi olana kadar, yaklaşık 12-15 dakika pişirin. Tel bir ızgaraya aktarın ve tamamen soğumaya bırakın.

Bütün bademleri ve kek ununu bir mutfak robotunda yaklaşık 30 saniye iyice öğütülene kadar çekin.

İki adet 17 cm’lik yuvarlak kek kalıbına tereyağı sürün. Pişirme kağıdı serin ve onları da tereyağlayın.

Çırpma aparatı takılı bir mikserin kasesinde, yumurta beyazları ve tuzu orta hızda yumuşak tepecikler oluşana kadar çırpın. Hızı yükseltin ve karışım sert ve parlak olana kadar yavaş yavaş 1/2 su bardağı şeker ekleyin. Yaklaşık 4 dakika çırpın. Bir kaseye aktarın.

Karıştırıcı kasesini temizleyin ve çırpma aparatı takılı miksere geri takın.Yumurta sarıları ve vanilyayı birlikte çırpın. Mikser yüksek devirde çalışırken, kalan 1/2 su bardağı şekeri soluk ve koyulaşana kadar, yaklaşık 5 dakika çırparak, yavaş yavaş ekleyin.

Yumurta beyazı karışımını yumurta sarısı karışımına katlayarak ekleyin. Üç seferde badem karışımını katlayarak ekleyin. Hamuru hazırlanmış kalıplar arasında eşit olarak bölün, üstlerini ofset spatula ile düzleştirin.

Kürdan temiz çıkana kadar, 18-20 dakika pişirin. Kalıpları tel bir ızgaraya aktarın ve tamamen soğumaya bırakın. Kekleri kalıptan çıkarın ve kullanıma hazır olana kadar streç filmle sarın.

Çıtır Badem: Fırın sıcaklığını 160 dereceye düşürün. Orta boy bir kasede, file badem, toz şeker ve 2 yemek kaşığı suyu karıştırın. Badem karışımını pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisine eşit şekilde yayın. Altın rengi olana kadar, yaklaşık 25 dakika pişirin. Kağıdı tel bir ızgaraya aktarın. Tamamen soğumaya bırakın.

Birleştirme: Toz şeker ve 1/3 su bardağı suyu küçük bir tencerede ara sıra karıştırarak orta ateşte kaynatın. Şeker çözüldüğünde ocaktan alın. Amaretto (kullanıyorsanız) ve badem özütü ekleyin. Tamamen soğumaya bırakın.

Tırtıklı bir bıçak kullanarak, her pastayı yatay olarak iki eşit kata bölün.

60 x 15 cm’lik üç pişirme kağıdı şeridi kesin. Şeritleri üst üste yerleştirin ve 17 cm’lik kelepçeli kalıbın kenarlarını kaplamak için kullanın. Kek katlarının üst kısımlarına fırça yardımıyla bol bol şurup sürün. Hazırlanan kalıba bir kek katı yerleştirin.

Düz mikser ucu takılı soğutulmuş bir mikser kasesinde, dondurmayı orta-düşük hızda yayılabilir kıvama gelene kadar, yaklaşık 2 dakika çırpın. İlk kek katına yaklaşık 2 su bardağı dondurma yayın. Dondurma üzerine 1/2 su bardağı çıtır badem ufalayın. İkinci kek katını üstüne koyun. Yaklaşık 20 dakika, katılaşana kadar dondurucuya aktarın. Her katman arasına 2 su bardağı dondurma ve 1/2 su bardağı çıtır badem yayarak işlemi tekrarlayın. Son kek katı ile bitirin. 1 saat dondurun.

Servis etmeden hemen önce, krema ve pudra şekerini soğutulmuş bir kasede orta boy tepecikler oluşana kadar çırpın. Pastayı dondurucudan çıkarın ve kalıbın kelepçelerini açın. Pastayı servis tabağına aktarın. Çırpılmış krema ile pastanın üstünü ve yanlarını kaplayın. Pişirme kağıdı şeritlerini çıkarın. Üstünü kalan çıtır badem ile süsleyin. Hemen servis edin.

Malzemeler

Kek

  • 2/3 su bardağı blanşe edilmiş bütün badem
  • 2/3 su bardağı kek unu (kendiliğinden kabarmayan)
  • 1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı, kalıplar için
  • 6 büyük yumurta, ayrılmış
  • Bir tutam tuz
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı vanilya özütü



Çıtır Badem

  • 1 su bardağı blanşe edilmiş file badem
  • 6 yemek kaşığı toz şeker



Birleştirme

  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı amaretto veya başka bir badem aromalı likör, isteğe bağlı
  • 1/2 tatlı kaşığı badem özütü
  • 2 kg vanilyalı dondurma, biraz yumuşatılmış
  • 3/4 su bardağı yağlı krema
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri

Benzer Tarifler