Cızırdayan Kuzu Lolipopları

Cızırdayan Kuzu Lolipopları

Tarif

Kasabınızdan uzun kuzu pirzolaları isteyin. Yağını ayıklatmayın. Kaptan Mağara Adamı tarzında ısırıklar alabilirsiniz. Mümkünse kuzu etini bütün gece marine edin. Lezzetlerin iyice içine işlemesi gerekiyor.

Marinadın baharatlarını, chili biberlerini ve sarımsağı, havan kullanarak dövün. Bolca tuz ve karabiber ekleyin. Karışımı inceltmek için biraz zeytinyağı ekleyin. Fırın tepsisini alın. Pirzolaları içine koyup marinadı ovarak her tarafına yedirin. Streç filmle sarıp buzdolabına koyun. Hemen pişirecekseniz kenara da alabilirsiniz. Salatalığı, iri iri rendeleyin. Sonra bir kaseye alıp sıkın ve fazla suyunu atın. Naneyi ince ince kıyın ve kasedeki yoğurtla karıştırın. Büyük bir tutam tuzla karabiber ekleyin. Bolca limon suyu da sıkın. Karıştırın. Sonra kavrulmuş yemişlerin yanına küçük bir kaseyle koyun. Domatesleri ikiye kesin ve kesik tarafları aşağıya gelecek şekilde rendeleyin. Böylece taze domates püresi elde edeceksiniz. Kabuklarını ayırın. Yarım çili biberini de ince tarafta rendeleyin.

Tuz ve karabiberle çeşnilendirin. Biraz limon suyu sıkın, karıştırın. Üstüne biraz kişniş yaprağı serpiştirin. Üstüne biraz da beyaz peynir ufalayın. Tadına bakın. Daha baharatlı ya da tuzlu olmasını istiyorsanız ayarlayın. Sonra küçük bir kaseye alarak diğer sosların yanına koyun. Izgara tavasını yüksek ateşte ısıtın. Kuzu pirzolaların her iki yüzünü yaklaşık dörder dakika pişirin. Yağlı taraflarının kızarması için 1-2 dakika kadar da o yüzünün üstünde dursun. Cızırdamaya ve altın rengi almaya başladıklarında olmuş demektir. Tahtanın üstüne yığın. Sofraya getirip herkesi, pirzolalarını soslara batırmaları için cesaretlendirin. Pide ya da pilavla da çok güzel olacaktır.

Malzemeler

Kuzu ve marinadı için:

  • 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
  • 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu
  • 1 tutam zerdeçal
  • 2 adet cin biberi
  • 2 diş sarımsak
  • 8 adet kuzu pirzolası
  • 1 ölçü zeytinyağı
  • 1 tutam deniz tuzu

Baharatlı yemişler için:

  • 50 gram blanşe edilmiş badem
  • 50 gram Antep fıstığı
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 1 tutam kimyon

Salatalıklı sos için:

  • 1 yarım salatalık
  • 1 avuç taze nane
  • 100 gram yoğurt
  • 1 yarım limon

Baharatlı domates sosu için:

  • 2 adet büyük domates
  • 1 adet çili biberi
  • 3 dal kişniş
  • 1 ölçü beyaz peynir
  • 1 yarım limon

Benzer Tarifler