Tarif

Ayrı iki tencerenin içine su doldurun ve ateşe koyun.

Su soğukken tencerenin birine haşlanması için 3 adet yumurtayı koyun. Kaynayana kadar suda bırakın. Su kaynadıktan sonra tencerenin üzerini kapakla kapatın ve 5 dakika bu şekilde bekletin. Bu süre sonunda yumurta haşlanmış olacaktır.

Havucun kabuklarını soyup diğer suyun içine de haşlanması için havucu bırakın.

Soğanların kabuklarını soyun ve minik küplere doğrayın. Soğanların hepsini doğradıktan sonra iyice incelmeleri için bıçakla tekrar üstlerinden geçerek kıyın. Doğramakla uğraşmak istemezseniz rende ile de yapabilirsiniz.

Doğranan soğanları avcunuzun içine alıp suyunu bir kasenin içine sıkın. Suyu sıkılmış soğanları karıştırma kasesinin içine koyun.

Maydanozun yapraklarını saplarından ayırın ve incecik kıyın. Karıştırma kasesinin içine ekleyin.

Bayat ekmek dilimlerinin içini çıkartın. Ekmek içlerini elinizle ufalayarak karıştırma kasesinin içindekilere ekleyin.

Kuzu kıymayı dolaptan çıkartın ve diğer malzemelerin içine ekleyin. Baharatları eklemeden önce güzelce yoğurun.

Yoğurduktan sonra içine 2 adet yumurtayı, tuzu ve kimyonu ekleyin. Tekrar iyice yoğurun ve dinlenmesi için 10 dakika buzdolabında bekletin.

Haşlanan yumurtaların kabuklarını soyun.

Streç filmi düz bir zemine ya da kesme tahtasının üzerine serin. (streç film kullanımının sebebi köfte harcını daha rahat şekilde rulo yapmak içindir.)

Haşlanan havucu diklemesine iki uzun parçaya bölün.

Dinlenen köfte harcını dolaptan alıp streç filmin üzerine yayarak yerleştirin. Yaydığınız köfte harcının ortasına arka arkaya haşlanmış yumurtaları dizin. Yumurtaların her iki yanına da uzunlamasına kesilmiş havuçları yerleştirin. Kıymaya tutunmaları için biraz bastırın. Yumurtaların arasında boşluk kalırsa köfte harcından takviye yapabilirsiniz.

Streçi bir ucundan tutarak, köfte harcını rulo gibi sarın. (yumurtalar ve havuçlar ortasında kalacak şekilde) streç filmi kesin. Köftenin her yerinin iyice kapandığından emin olun.

Çukurca bir fırın kabının içine yağlı kağıt serin. Rulo sarılmış köfteyi üzerine yerleştirin. Streç filmi çekip alın.

170 derecelik fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirin. Yer yer içinin pişip pişmediğini üzerinin sertliğinden kontrol edin.

Sosu hazırlamak için tereyağını bir tavaya koyup eritin. İçine unu ekleyin ve hafifçe ezerek un ve tereyağını karıştırarak kavurun. Un ve tereyağı fokurdayınca içine domates püresini ilave edin ve tekrar karıştırın.

Üzerine et suyunun 1 su bardağını ilave edin ve topaklanmaması için çırpma teli yardımıyla karıştırmayı sürdürün. Sos pürüzsüz olunca geri kalan 2 su bardağı et suyunu da ekleyip karıştırın. Sos kıvam almaya başlayana kadar pişirmeye devam edin.

Sosun daha taneli olmasını ve domates tadını daha yoğun almayı isterseniz, sosun içine pişme aşamasındayken 2 adet küp şeklinde doğranmış domatesi de ekleyin.

En son sosun içine 2 tutam kadar tuz ve bolca karabiber ekleyip karıştırın. Karabiberi sosta istemezseniz kıyma harcının içine de ekleyebilirsiniz. Sos kıvam alınca altını kapatıp ateşten alın.

Pişen köfteyi fırından alın ve kalınca dilimler halinde kesin.

Dalyan köfteyi servis tabağına alıp hazırladığınız sosu üzerine gezdirin. İnce kıyılmış maydanoz ile süsleyerek servis edin.

Malzemeler

  • 1 adet havuç
  • 3 adet yumurta
  • 3 adet soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 2 dilim bayat ekmek
  • 1 kilogram kuzu kıyması
  • 2 adet yumurta
  • 2 tutam kimyon
  • 1 tutam tuz

Sosu için:

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı domates püresi
  • 3 su bardağı et suyu
  • 2 adet domates

Benzer Tarifler