Tarif

Kuzu budunu kesme tahtasının üzerine koyun ve bıçağı batırarak her iki yüzünde de delikler açın.

Kuzunun üzerinde açılan bu deliklere bademleri ve kabukları ayıklanmış sarımsakları ittirerek yerleştirin. Böylece et pişerken sarımsak ve bademler lezzetini etin içine verecektir.

Büyükçe bir tencereyi ocağa koyup ısıtın, kuzu budunu içine yerleştirin.  Aromasını vermesi için sağına ve soluna ½ demet maydanozu dağıtarak koyun. Eti çevirerek sıcak tencerede mühürleyin.

Kuzu budunun her iki tarafı da mühürlenince üzerine suyu döküp çok az miktar zeytinyağı ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp eti 1,5 saat pişmeye bırakın.

Patlıcanın kabuğunu soymadan halka şeklinde doğrayın ve halkaları düz bir zemine dizip üzerlerine tuz serpin. Patlıcanları süzgecin içine koyup süzgeci de bir kasenin üzerine yerleştirin ve tuzun patlıcanın suyunu ve acısını alması için bir süre bu şekilde bekletin.

Biberli incecik doğrayın.

Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın.

Fırını 170 dereceye ısıtın.

Tavayı ocağa koyun, içine tereyağını ekleyip eritin. Eriyen yağın içine biberleri koyup hafif ölünceye dek karıştırarak pişirin.

Biberler ölünce domatesleri ekleyip karıştırarak pişirmeyi sürdürün. Kimyon ve tuzu da ekleyin.

Kalan ½ demet maydanozun saplarını ayıklayıp yapraklarını çok ince olmayacak şekilde doğrayın ve domates biber karışımın içine ekleyip karıştırın. Altını kapatın.

Süzgeçteki patlıcanları fırın ızgarasının üzerine yerleştirip ısınmış fırında üzerleri kızarana dek yaklaşık 10-15 dakika pişirin.

Pişen kuzunun altını kapatın. Patlıcanları fırından çıkartıp kuzunun bulunduğu tencereye koyun ve tenceredeki suyu içlerine çekmeleri için kısa bir süre bekletin.

Kuzunun suyunu çeken patlıcanlardan alıp servis tabağına yerleştirin. Üzerine kuzu etinden koyun. Domates-biber sosundan döküp, maydanoz yapraklarıyla süsleyerek servis edin. 

Malzemeler

  • 1 adet kuzu budu
  • 15 adet badem
  • 10 diş sarımsak
  • 5 su bardağı su
  • 1 ölçü zeytinyağı
  • 1 demet maydanoz
  • 1 adet kemer patlıcan
  • 4 adet çarliston biber
  • 4 adet domates
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 tutam kimyon
  • 2 tutam tuz

Benzer Tarifler