Tarif

Tavayı ocağa koyup ısıtın.

Soğanın kabuklarını soyup küçük küp şeklinde doğrayın ve ısınmış tavaya atın.

Kavurmayı da küp şeklinde doğradıktan sonra bıçakla üzerinden geçerek iyice parçalayın ve tavadaki soğanlara ilave edip karıştırın.

2 diş sarımsağın kabuklarını soyup ince ince doğrayın, taze kekik ve biberiyeyi kabaca doğrayıp ve tavadakilere ilave edin ve karıştırarak soğanlar hafif yumuşayıncaya dek pişirin.

Soğanlar hafif yumuşayınca bulgur ve 2 yemek kaşığı biber salçasını ekleyip altını kısın ve tüm malzemeyi iyice karıştırarak birbirine yedirin. Karabiber de ilave edin.

Yarımşar demet taze nane, dereotu, reyhan ve maydanozun saplarını ayıklayıp hepsini beraberce kıyın, çili biberi de ince ince doğrayın ve hepsini tavadaki malzemelerin içine ilave edip tekrar iyice karıştırın.

Dolmalık biberlerin üst kısımlarını en son kapak olarak kullanılabilecek biçimde düzgünce kesip ayırın ve iç çekirdeklerini temizleyin.

Kaşık yardımıyla hazırladığınız iç harç ile dolmalık biberlerin içlerini yarılarına kadar doldurun ve dolmaları pişireceğiniz fırın kabının içine dikkatlice dik duracak şekilde yerleştirin.

Çeri domatesleri ortadan ikiye kesip, her bir yarım domatesi dolmaların içine yerleştirin ve üzerlerine biraz tuz atın. 

Sosu hazırlamak için ayrı bir tencereyi ocağa koyup içine biber ve domates salçasını koyup zeytinyağını ekleyin.

2 diş sarımsağın kabuklarını soyup ince ince doğrayın ve salçalara ilave edin, kimyon ve toz kırmızı biberi de ekleyip suyunu ilave edin ve salça suda eriyene dek karıştırın.

Kısık ateşte sosu kaynatmadan, çok az ısıtıp dolmaların üzerine dökün. 

Birer tutam maydanoz, dereotu ve taze nane yaprağını alıp kabaca doğrayın ve dolmaların üzerine tat vermesi için dağıtıp, dolmaların ayırdığınız kapaklarını üzerlerine kapatın. Üzerlerine zeytinyağı da gezdirin.

Dolmaları önceden 160 dereceye ısıtılmış fırına koyup 1 saat pişirin.

Pişen dolmaları fırından alıp yanında yoğurt ile beraber servis edin. 

Malzemeler

  • 2 adet soğan
  • 250 gram kavurma
  • 2 diş sarımsak
  • 2 dal taze kekik
  • 1 dal biberiye
  • 0.5 demet taze nane
  • 0.5 demet reyhan
  • 0.5 demet dereotu
  • 0.5 demet maydanoz
  • 1.5 su bardağı bulgur
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet çili biberi
  • 16 adet dolmalık yeşil biber
  • 8 adet çeri domates

Sos için:

  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tutam kimyon
  • 1 tutam kırmızı toz biber
  • 3 su bardağı su

Üzeri için:

  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tutam taze nane

Yanında servis etmek için:

  • 1 miktar yoğurt

Benzer Tarifler