Tarif

Yaş mayayı bir kasenin içine parmak uçlarınızla ufalayarak koyun ve üzerine süt ve toz şekeri ekleyip hafif sıcak bir ortamda (önceden ısıtılmış bir fırının üzeri olabilir) 15 dakika kadar bekletin.

Hamuru hazırlamak için çukurca bir kabın içine unu koyun, tereyağı ve yumurtayı ekleyin; parmak uçlarınızla karıştırarak tereyağı ve yumurtayı una iyice yedirin.

Unun içine mayalı süt karışımını ekleyip karışımı iyice yoğurarak hamur haline getirin. Hamur kıvamını alınca yuvarlak şekle getirin. 

Kilitli bir kek kalıbının tabanına yağlı kağıt serip sıkıştırın ve bir miktar un yardımıyla hamuru kalıbın içine koyup parmak uçlarınızla bastırarak açın. Kalıbın üzerini bir bezle kapatın ve bu şekilde hamuru 1 saat mayalanmaya bırakın.

Şerbeti hazırlamak için bir tencereye toz şekeri koyun, üzerine suyu ekleyip karıştırın ve kapağı kapalı şekilde şeker eriyinceye dek şerbeti kaynamaya bırakın. Şeker eriyip şerbet hazır olunca içine şekerlenmemesi için limonun suyunu sıkın.

Mayalanan hamuru 180 derecelik fırına verip üstü kızarıncaya kadar pişirin.

Piştikten sonra fırını 80 dereceye getirin ve ekmeği 4 saat boyunca dinlendirin.

Ekmeği ıslamak için bir kabın içine pekmezi ve sıcağa yakın ılık suyu koyun.

Ekmeği kalıbından çıkartıp, kenarı yüksek ateşe dayanıklı yuvarlak bir tepsinin içine yerleştirin ve bir kaşık yardımıyla pekmezli suyu ekmeğin üzerine yavaş yavaş dökün. Ekmek ilk başta suyun içinde yüzecek daha sonra yavaş yavaş, yaklaşık 20 dakika içinde, içine çekecektir.

Ekmek pekmezli su karışımını içine çekince tepsiyi ocağa yerleştirip altını yakın ve kepçe yardımıyla yavaş yavaş şerbeti ekmeğin üzerine dökerek yedirin. Ekmek şerbeti iyice çekene kadar bu işleme devam edin. Bu sırada ekmeğin de altı hafif karamelize olacaktır. Şerbeti de ekmek kadayıfına yedirince altını kapatın ve ekmek kadayıfını soğumaya bırakın.

Hazır olan ekmek kadayıfını dilimleyin ve servis tabağına alın. Üzerine pudra şekeri serpiştirip yanında kaymak ile servis edin. 

Malzemeler

Hamur için:

  • 15 gram yaş maya
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 su bardağı kadar un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet yumurta

Keki ıslatmak için:

  • 1 su bardağı pekmez
  • 3 su bardağı kadar ılık su

Şerbet için:

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı su
  • 1 çeyrek limonun suyu

Servis için:

  • 1 ölçü kaymak
  • 1 tutam pudra şekeri

Benzer Tarifler