Tarif

Baldo pirinci bir kaseye koyup üzerine üstünü geçecek kadar sıcak su ekleyin ve 30 dakika bu şekilde bekletin.

Soğanın kabuklarını soyup küçücük küplere doğrayın.

Doğranan soğanı derince bir kabın içine koyun, kuzu ve dana kıymayı da ekleyin.

Ayrı bir kabın içine 1 su bardağı kadar sıcağa yakın ılık su koyun. Erik pestilini suyun içine koyup yumuşamaya bırakın.

Soğan ve kıymaların üzerine pul biber, 1 yemek kaşığı domates salçası, tuz ve dilediğiniz kadar karabiber koyup tüm malzemeyi elinizle yoğurun.

Pirincin suyunu süzgeçten süzün ve akan suyun altında durulayın. Pirinci de yoğurduğunuz kıymalı harca ekleyip yoğurun.

Yumuşayan ve parçalanabilecek kıvama gelen pestili suyuyla beraber kıymalı harcın içine ekleyip yoğurma işlemini tekrarlayın. Yoğrulan harcı bir kenarda dinlenmeye bırakın.

Tencereyi ocağa koyup içine tereyağını ekleyin ve eritin.

Eriyen yağın içine kemikleri yerleştirin.

2 yemek kaşığı domates salçasını bir kaseye koyup üzerine biraz su ekleyin ve karıştırarak salçanın kıvamını akışkan bir sos oluncaya dek açın.

Kıvamı açılan salçayı kemiklerin üzerine döküp tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte kemikleri iliği yumuşayıp, salçalı sos tereyağıyla harmanlanana dek pişmeye bırakın.

Dolmaları hazırlamak için 1 adet asma yaprağını düz zemine serin, geniş kısmına, kenarlarından katlama payı bırakarak, iç harçtan koyun ve katlama paylarını harcın üzerine kapayıp yaprağı sivri ucuna doğru rulo yapar gibi yuvarlayarak sarın. Dolmaların kalınlığını dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Harç ve yapraklar tükeninceye kadar aynı işlemi tekrarlayarak dolmaları hazırlayın.

Kemiklerin ilikleri pişince altını kapatıp kemikleri bir tabağa çıkartın. Kemiklerin hafifçe içlerini oyarak içlerindeki ilikleri parçalayın. Böylece iliklerin tadı dolmalara daha çok geçecektir.

Hazırladığınız yaprak sarmaları kemikleri pişirdiğiniz tencerenin içine dizin. Üzerlerine de ilikli kemikleri yerleştirin. Sarmaların üzerini örtecek kadar suyu da ekleyip kemiklerin üstüne daha iyi ağırlık yapması için düz bir tabak kapatıp bastırın. Tencerenin kapağını da kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 45 dakika pişmeye bırakın.

Yoğurdu bir kaseye koyup iyice karıştırın.

Pişen dolmaları servis tabağına dizin. Üzerine hazırladığınız yoğurttan gezdirin, biraz da tatlı kırmızı toz biber serpip servis edin. 

Malzemeler

  • 500 gram salamura asma yaprağı

İç harç için:

  • 1 adet soğan
  • 500 gram kuzu kıyması
  • 250 gram dana kıyma
  • 100 gram erik pestili
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 su bardağı baldo pirinç

Kemik için:

  • 200 gram tereyağı
  • 4 parça ilikli kuzu kemiği
  • 2 yemek kaşığı domates salçası

Sunum için:

  • 4 yemek kaşığı yoğurt

Benzer Tarifler