Elmalı Ters Yüz Kek

Elmalı Ters Yüz Kek

Tarif

24 santimetre çapındaki bir kek kalıbının dibini ve yanlarını yağladıktan sonra içine pişirme kağıdı serin. Fırınınızı önceden 180 dereceye ısıtın. Bütün elmaların tek bir kat hâlinde sığabileceği kadar büyük bir tencereye küp hâlindeki tereyağını koyun. Pudra şekerini, melası ve toz baharatları koyarak hepsini yavaş yavaş kaynatın. Altını kısın ve pişmeye bırakın. Sos koyulaşana kadar ara sıra karıştırarak pişirin. Dikkatli olun. Karamel çok sıcak olduğu için elinizi çok kötü yakabilir. Bu aşamada dörde böldüğünüz elmaları ekleyin. Sizin keki hazırlarken birkaç dakika pişmeye bırakın. Ama gözünüz üstünde olsun ki dibi tutmasın.

Kek için tereyağı ve şekeri krema hâline gelene kadar çırpın. Yumurtaları ekleyin. Bir taraftan karıştırırken yumurtaları teker teker ekleyin. Unun yarısını, karbonatı ve elma şırasını ekleyin. Karışım topaklanıyormuş gibi görünebilir, dert etmeyin. İyice karıştırın. Unun kalanını ve portakalların kabuğunu ekledikten sonra tekrar karıştırın. Hazırladığınız kek karışımını kek kalıbına almadan önce, yapış yapış olan elmaları kalıbın tabanına eşit şekilde serin. Üstünde karamel kalması sorun olmayacaktır. Karamel tenceresini sonrası için kenara kaldırın. Kek karışımını elmaların üstüne dökün ve karışmaları için hafifçe sallayın. Kek kalıbını sıcak fırın orta rafına koyarak 35-40 dakika kadar pişirin. 35 dakika sonra ortasına bir kürdan batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdan temiz çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Temiz çıkmıyorsa 5 dakika daha pişirmeniz yeterli olacaktır. Piştikten sonra keki 10 dakikalığına soğumaya bırakın. Daha uzun süre soğutmayın yoksa kalıptan çıkaramazsınız. Kalan karameli kısık ateşte ısıtın ve kremayla yavaşça karıştırın. Kekinizin üstüne çıkan karamel olduysa kaşıkla alın ki elinizi yakmayın. Servis tabağını kek kalıbının üstüne kapatın sonra hızlıca ters çevirin. Ters çevrilmiş kekin üstündeki kalıbı alın. Dilim dilim kesin ve kalan kremalı karamel sosunu üstüne gezdirerek servis edin.

Malzemeler

Karamel sosu için:

  • 200 gram yumuşak tuzsuz tereyağı
  • 200 gram pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı melas
  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın
  • 1 tutam toz karanfil
  • 3 yemek kaşığı az yağlı krema

Kek için:

  • 7 tane elma
  • 2 adet yumurta
  • 125 gram yumuşak tuzsuz tereyağı
  • 225 gram kabartma tozlu un
  • 1 yarım tatlı kaşığı karbonat
  • 200 mililitre elma şırası
  • 2 adet portakal

Benzer Tarifler