Erişte

Erişte

Tarif

Unu düz bir zemine dökün. Unun ortasına bir çukur açın. Çukurun içine yumurtaları kırın. Tek elinizle malzemeleri birbiriyle karıştırın. Malzeme iyice karışınca iki elinizle hamuru yoğurmaya başlayın. Azar azar su ekleyin. Böylece tahtada kalan unu da hamura yedirmiş olacaksınız. Hamur açarken her zaman bir miktar unu kenarda bulundurun.

Hamuru iyice yoğurduktan sonra bir bezin içinde 15 dakika kadar dinlendirin.
Bir bıçak yardımıyla hamuru birkaç parçaya kesip, kestiğiniz parçaları avucunuzda yuvarlayın. Kullanmak üzere bekleteceğiniz parçaları nemli beze kapatarak bekletin. Tezgahın üzerine biraz un serpin. Hamur topunu tezgaha koyup elinizle bastırarak yassı yuvarlak yapın. Merdane yardımıyla bu hamuru açın.

Yuvarlak biçimde açtığınız hamuru bir hamur kesme aleti ya da bıçak yardımıyla şeritler halinde kesin. Bu şeritleri de eşit parçalara böldükten sonra üzerlerine un serperek elinizle karıştırın. Erişteleri fırın tepsisine yerleştirin. Tüm hamur toplarına aynı işlemi uygulayın. Açtığınız hamurları dilediğiniz biçimde kesebilirsiniz.

Hızlı kurumaları için erişteleri 80 C'lik fırında 30 dakika kadar pişirin. Erişteleri haşlamak için tencereye su koyun. Isınmaya bırakın. Bademlerin kabuğunu soymadan ince ince doğrayın. Tereyağını tavaya koyup eritin. Bademleri tereyağına ekleyin, birkaç yaprak reyhanı da ekledikten sonra ocağın altını kısıp karıştırın. Erişteleri kaynayan suda 2 dakika haşlayın. Haşlanan eriştelerin suyunu süzüp tereyağının içine ilave edin. Erişteleri tuzunu da ilave edip karıştırın. Üzerine dilediğiniz bir peyniri rendeleyerek ve taze reyhanla süsleyerek sıcak servis edebilirsiniz.

Malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • 3 adet yumurta
  • 1 yarım çay bardağı su
  • 1 litre içme suyu
  • 1 avuç badem
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 7 yaprak reyhan
  • 1 tutam tuz

Benzer Tarifler