İnternet sitemizde yaşayacağınız deneyimi arttırmak, size özel reklamlar çıkarmak ve ayarlarınızı hatırlamak için ilk ve üçüncü parti çerezlerini kullanıyoruz. Devam ederseniz, çerez kullanımını onaylamış olacaksanız. Daha fazla bilgi için (örneğin çerez kullanımının nasıl kaldırılacağı ile ilgili) çerez politikası sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Tamam
advertisement
Gelişmiş aramayı açGelişmiş aramayı gizle

Ev Yapımı Erişte

Oylama 0/5

2 su bardağı un ve ½ su bardağı irmiği geniş bir kesenin içine dökün.

Üzerlerine 2 adet yumurtayı kırın, 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve 2 tutam da tuz ekleyin.

Tüm malzemeyi elinizle karıştırıp hamur kıvamına gelinceye dek yoğurun.

Tezgahın üzerine biraz un serpip hazırlanan hamuru kaseden alın ve tezgahta hamur sıkılaşana dek yoğurmaya devam edin.

Hazırlanan hamuru strece sarıp buzdolabına koyun ve yarım saat kadar dinlendirin.

Dinlenen hamuru dolaptan alıp strecini çıkartın ve tekrar unlanmış zemine koyup oklava yardımıyla, manuel makarna makinesine girebilecek kalınlıkta, uzun bir biçimde açın.

Manuel makarna makinesinin merdane kısmına hamuru koyup açma işlemine burada devam edin.

Hamuru 2 kez merdaneden geçirdikten sonra, makineden çıkartmadan uç kısımlarını birleştirip, merdaneden ayrı kalan diğer tarafından elinizi geçirin ve döndürerek iyice elastik ve ince bir hal alıncaya dek çekin. Hamur ne kadar çok merdaneden geçerse, o kadar elastik hale gelecektir. Yırtmamaya özen gösterin.

Açılan hamuru geniş unlanmış bir alana dümdüz yayıp eşit 4-5 parçaya kesin ve her parçanın iki yüzünü de unlayıp 5 dakika kadar bu şekilde bekleterek hamurları kurutun.

Hamurları ister kare parçalara, ister spagetti şeklinde ince uzun, isterseniz de erişte şeklinde kesebilirsiniz.

Erişte şeklini vermek için hamur parçalarını rulo gibi sarıp dilimleyin. Rulo halindeki dilimleri açıp yarım parmak uzunluğunda kesin.

Spagetti yapmak için aynı şekilde rulo sarılmış hamuru bu sefer incecik dilimleyip, rulo dilimleri açın.

Hazırlanan erişte ya da makarnaları parçaların birbirlerine yapışmasını önlemek için mutlaka çok az unlayıp hafifçe karıştırın.

Süzgeçli tencerenin içine derin olacak şekilde su döküp 1-2 tutam tuz ekleyin ve kaynamaya bırakın.

Sosu hazırlamak için kestane mantarlarını elma dilimi gibi kesin.

İstiridye mantarlarını kabaca şeritler halinde doğrayın.

Kekikleri kabaca doğrayın, sarımsakların kabuklarını soyup incecik dilimleyin.

Tavaya az miktarda zeytinyağı döküp ısıtın. Isınan tavaya mantar, kekik ve sarımsağı koyup karıştırarak, mantarlar renk alıncaya dek pişirin.

Cevizleri kabaca doğrayın. Dilerseniz rondodan da geçirebilirsiniz.  Doğranan cevizleri de mantarların içine ilave edin.

Tenceredeki su kaynadığı zaman, dilediğiniz şekilde kestiğiniz erişteleri suya atıp haşlayın. Taze makarna, paket makarnaya göre çok daha kısa sürede pişecektir, piştiğini suyun yüzeyine çıkmasından anlayabilirsiniz.  

Pişen erişteyi tenceredeki süzgeci kaldırarak alın ve tavadaki mantarların üzerine dökün.  Tavaya eriştelerin pişme suyundan da 1 kepçe kadar ekleyip erişte mantarlı sosla iyice harmanlanıncaya dek beraberce pişirin.

Erişteyi servis edeceğiniz tabağa alın, üzerine, parmak uçlarınızla ufalayarak, dilediğiniz kadar tulum peyniri koyup biraz da zeytinyağı gezdirin, karabiber de serptikten sonra servis edin.

 

Çocuklar için:
Evet
Vejetaryenler için:
Evet
Aşçı: Hazer Amani