Yayınlandığı Program: Refika ile Öze Dönüş Yayın tarihleri: Perşembe 27 Haziran saat 13:05 | Cuma 28 Haziran saat 07:25

Tarif

Hazırlanışı:

Lezzetli,  bıçakla kesilen bir yoğurt yapmak için de size 3-4 tane ipucu vermek istiyorum. Yoğurdu aslında çiğ sütle, pastörize sütle hatta kutu sütle bile yapabiliriz. Eğer çiğ süt kullanıyorsak muhakkak 70 derecenin üzerinde 15 dakika kaynatmayı unutmayın. Sonra bu sütü soğuması için mayalayacağımız kaba aktarıyoruz. Altına bir tane ahşap, bir tane battaniye koyup kabı yerleştiriyoruz. Kap ılındığı zaman yani parmağınızı soktuğunuzda 5-10 saniye tutabileceksiniz ama sonra çekmek isteyeceksiniz. Eğer günlük süt veya kutu süt kullanıyorsanız kaynatmanıza gerek yok. Sadece bu sıcaklığa gelene kadar ısıtmanız yeterli. Bu da aşağı yukarı 39-41 derece arasında oluyor. Yoğurdun mayaları ve bakterileri en iyi bu zamanda coşabiliyorlar. Bu sırada lezzetli başka bir yoğurttan 4 çorba kaşığı alın ve ısıttığınız sütten içine ekleyip ayran kıvamında karıştırın. 4 kaşık yoğurt 2 litre sütü mayalamak için için yeterli olacaktır Sonra üzerine 1 ya da 2 tane ahşap spatula koyup battaniyeyle etrafını kapatın. Bu şekilde rüzgar ve soğuk almayan bir yerde ısısını kaybetmeden 4 saat mayalanması gerekiyor. Kapağını kapatmıyoruz çünkü kapatırsak terler ve kaymak kısmının üstü sulanır.4 saat bekledikten sonra kapağını kapatıp 1 gece buzdolabında bekletince yoğurdunuz hazır. Böyle yoğurt bana sulu geliyor ben daha katı yoğurt seviyorum Refika derseniz onun için de size güzel bir yöntemim var. 4 saat bekledikten sonra yoğurdunuzu bir tepsinin içerisine yerleştirin. Üzerine bir mutfak bezini koyun. Sonra da onu parmaklarınızla bastırarak kaymak kısmının üstüne değmesini sağlayın. Bekledikçe suyunu çekip dışarıya suyunu verir. Bir gece böyle beklettiğinizde çok daha katı, kaşıkla yiyebileceğiniz müthiş yoğurdunuz hazır olur. Bu dışarıya verdiği suyu da sakın ziyan etmeyin. İsterseniz içebilirsiniz isterseniz de bitkilerinize dökebilirsiniz.

Ne yazık ki ülkemizde şu an hazır satılan bütün yoğurtların mayaları gıda kodeksinden dolayı hep tek çeşit. Oysa ev yapımı ve bütün çevreden alınan bakteriler hayvanın kendi çimlerde gezmesiyle ilk çiğde memesinin üzerinde olan bakteri aslında yoğurdu yoğurt yapan, onu besleyici ve sağlıklı kılan şey. Dolayısıyla iyi bir maya bulabilirseniz ve ona böyle evde küçük bir hayvana bakar gibi davranırsanız, yoğurdunuz da bir süre sonra size bütün bu güzellikleri geri vermeye ve size sağlık olarak geri dönmeye adaydır. Aklınızın bir köşesinde bulunsun.   

Malzemeler

Malzemeler:

2 litre süt

4 çorba kaşığı mayalık yoğurt

Benzer Tarifler