Tarif

Kuzu inciklerin sap gibi duran kemiksi kısmına bıçağınızla daire çizerek kesik atın.

Genişçe bir kasenin içine 2 yemek kaşığı un, ½ çay kaşığı toz kırmızı biber, tuz koyup karıştırın ve kuzu incikleri her tarafını bu karışıma iyice bulayın.

Ocağa tava koyup içine de bir miktar zeytinyağı döküp ısıtın.

Her tarafı unlanan incikleri iyice ısınmış tavaya koyup çevirerek mühürleyin.

Sosu hazırlamak için havucun kabuklarını soyup dilimleyin.

Kereviz saplarını kabaca doğrayın.

Soğanın kabuklarını soyup elma dilimi gibi büyük parçalara doğrayın.

Domatesi dörde bölüp iç çekirdekli kısmını alarak daha sonra kullanmak için ayırın.

Ayrı bir tavaya zeytinyağı döküp tavayı ısıtın.

1 baş sarımsağı ortadan ikiye bölüp kesilmiş yüzleri tavanın dibine değecek şekilde yerleştirin. Böylece sarımsak yağa aromasını bırakacaktır.

Sarımsağın üzerine soğanı ekleyip soğanlar saydamlaşıncaya dek pişirin.

Taze kekik ve biberiyeleri bütün halde iki parçaya kesin ve soğanların üzerine ilave edin. Havuçları, kereviz saplarını, çekirdekli kısmı alınmış domatesleri de tavadakilere ekleyip ocağı yüksek ateşe getirin ve arada bir karıştırarak tüm malzemeyi beraberce pişirin.

Malzemeler hafif yumuşayınca 3 su bardağı suyu ilave edip ocağı orta ateşe getirin ve malzemeler yumuşayıncaya dek pişirme işlemini sürdürün. Bu aşamada sosun içine çubuk tarçın, kakule ve kimyonu ekleyip limonun kabuğunu rendeleyin; yarısının da suyunu sıkın. Birkaç damla da kırmızı üzüm sirkesi ekleyin.

Etrafı iyice renk alıp mühürlenen kuzu inciklerin altını kapatıp etleri fırın kabının içine yerleştirin ve üzerine hazırladığınız sebzeli karışımı yayarak dökün. Kabın üzerini aliminyum folyo ile kapatın. Keskin bir bıçağın ucuyla aliminyum folyoya birkaç adet delik açın.

Eti fırına verip 140 dereceye ısıtılmış fırında 3 saat pişirin.

Pişen incikleri fırından alıp üzerine susam serpiştirin. Üstü açık şekilde kızarması için eti fırına verip 10 dakika kadar daha pişirin.

 

Roka pestosunu hazırlamak için derince bir kabın içine rokayı koyun.

4 diş sarımsağın kabuklarını soyup rokanın bulunduğu kabın içine atın. Üzerlerine ½ su bardağı sızma zeytinyağı ekleyin. Tüm malzemeyi el blenderı yardımıyla püre oluncaya kadar çekin.  Karışım güzel bir püre kıvamını alıyorsa koyulan malzemelerin miktarı tam kıvamında demektir.

 

Beğendiyi hazırlamak için bostan patlıcanı ocağın üzerine koyup çevirerek közleyin.

Közlenen patlıcanı alıp kabuklarını soyun ve patlıcanı bıçakla üzerinden geçerek iyice kıyın.

Orta boy bir tencerenin içine tereyağını koyup eritin.

Eriyen yağa 2 yemek kaşığı un ilave edip karıştırarak unun çiğ kokusunu alın. Unun topak olmamasına özen gösterin.

Çiğ kokusu giden unun üzerine patlıcanları ilave edin. Hazırladığınız roka ezmesinden de 2 yemek kaşığı ekleyip tüm malzemeyi iyice karıştırarak pişirin.

Pişen karışımın üzerine sütü ve kaşar peynirini ilave edip koyu bir macun kıvamını alıncaya dek karışımı iyice karıştırın.  Biraz da muskat rendeleyin. Tamamen pürüzsüz bir kıvam almasını isterseniz bir kez de blenderdan geçirebilirsiniz.

Beğendinin içine 1 yemek kaşığı tahin ekleyip karıştırın. 

Servis tabağına beğendiden koyup kaşık yardımıyla yayın. Üzerine kuzu inciklerden birini yerleştirip, beraber pişen sebzelerden de koyun. Biraz da roka ezmesi gezdirip servis edin

Malzemeler

  • 3 adet kuzu incik
  • 2 yemek kaşığı un
  • 0.5 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tutam tuz
  • 1 ölçü zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı susam

Sos için:

  • 2 adet havuç
  • 4 adet kereviz sapı
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 1 baş sarımsak
  • 4 dal taze kekik
  • 3 dal biberiye
  • 3 su bardağı su
  • 3 adet tarçın çubuğu
  • 1 tutam kimyon
  • 5 adet kakule
  • 1 adet limon
  • 3 damla kırmızı üzüm sirkesi

Roka ezmesi için:

  • 0.5 demet roka
  • 4 diş sarımsak
  • 0.5 su bardağı zeytinyağı

Beğendi için:

  • 1 adet bostan patlıcan
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1.5 su bardağı süt
  • 0.5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 tutam müskat
  • 1 yemek kaşığı tahin

Benzer Tarifler