Tarif

Oğlağı pişirirken, iyice çeşnilendirmeye dikkat edin. Oğlak etinin aroması çok güçlüdür. Ayrıca, pişirmeden önce etin 8 ila 10 saat marinatta bırakılması tavsiye edilir. Bu tarifte, geleneksel şarap ve sarımsak sosu yerine oğlağı baharatlarla çeşnilendireceğiz: Karabiber, rezene tohumu, Herbes de Provence ve tarçınla. Bir havanın içinde bu baharatları çili biberi tohumu, az miktarda zeytinyağı, bir tutam tuz, ince ince doğranmış sarımsak ve bir kaşık sirkeyle karıştırın. Oğlak etinin üstünde altın rengi bir kabuk oluşmasını isterseniz, biraz bal da kullanabilirsiniz. Son olarak, malzemelerin hepsini macun hâline gelene dek ezin. Bu macunu, etin üstüne iyice yedirin.

Çeşnilendirilmiş eti fırına vermeden, fırını 220 derecede önceden ısıtmak en iyisidir. Fırın ısınırken siz de oğlak budunu hazırlayın. Fırın tepsisinin tabanını, zeytinyağıyla kaplayın ve kalınca doğranmış soğanlarla havuçları tepsinin dibine yayın. Oğlak butlarını, sebzelerin üstüne yerleştirin. Üstlerine rendelenmiş limon kabuğu serpiştirip beyaz şarap veya elma sirkesi dökün. Evinizde taze kekik ya da biberiye varsa, etlerin üstüne bunlardan birkaç dal koyabilirsiniz. Nihayet et, bir saat pişmek üzere fırına girmeye hazır. Bu sayede yan yemeğimizi yani mantarlı pilavımızı hazırlamak için bolca zamanımız olacak.

Bir tencerede zeytinyağını kızdırıp, ince ince doğradığınız pırasa saplarını, sarımsakları ve defne yapraklarını kavurun. Sarımsaklar söndüğünde, mantarları dörde bölerek, pirinçten önce pişmeleri için tencereye atın. Maydanozun hemen ardından pirinci ekleyip bir iki dakika kavurun, tuz ve karabiber ekleyin. Son olarak, pirincin yüzde 10’u kadar su ve Worcestershire sosu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp pilavı düşük ısıda 12 dakika pişirin. Ardından ocağı kapatıp pilavı servis etmeden önce üç dakika dinlendirin.

Mantarlı pilav eşliğinde oğlak bacağı, pazar öğle yemekleri için güzel bir tavsiyedir. Ailece yemeğin keyfini çıkarın. Afiyet olsun!

Malzemeler

  • 2 adet oğlak budu
  • 1 ölçü karışık baharat
  • 1 çay kaşığı çili biberi tohumu
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 adet kırmızı soğan
  • 1 adet beyaz soğan
  • 2 adet havuç
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 tutam kekik
  • 1 tutam taze biberiye
  • 1 ölçü bal
  • 1 ölçü zeytinyağı

Mantarlı pilav için:

  • 500 gram beyaz mantar
  • 250 gram pirinç
  • 1 adet pırasa
  • 3 adet defne yaprağı
  • 5 diş sarımsak
  • 1 tutam doğranmış maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı Worcestershire sosu
  • 1 tutam tuz
  • 1 ölçü zeytinyağı
  • 1 ölçü su

Benzer Tarifler