Tarif

Tencereyi ocağa koyup üstüne süzgeç oturtun ve tencerenin içine süzgecin tabanına değmeyecek kadar su doldurup, kapağı kapalı şekilde kaynamaya bırakın.

Patateslerin kabuklarını soyun. Derin bir kasenin içine su doldurup içine ½ limonun suyunu sıkın ve kabuğu soyulan patatesleri içine atın. Böylece renkleri kararmayacaktır.

Kabuğu soyulan patatesleri kabaca birkaç parçaya bölüp süzgecin içine yerleştirin, tencerenin kapağını kapatıp kaynayan suyun buharıyla yumuşayana dek pişmeye bırakın. Patatesin yumuşadığını üzerine sivri bir bıçak batırarak anlayabilirsiniz. Eğer patates bıçaktan kayıp düşerse pişmiş demektir.

Fırın kabının içine yağlı kağıt serin. Haşlanan patatesleri üzerine serip biraz zeytinyağı gezdirin.

5 dal taze kekik ve 1 dal biberiyeleri kabaca doğrayıp patateslerin üzerine serpin. Tuz, karabiber de ekleyin.

1 diş sarımsağın kabuklarını soyup ince ince doğrayın ve patateslerin üzerine serpip, patatesleri 200 dereceye ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişirin.

Sosu hazırlamak için ayrı küçük bir tencereyi ocağa koyup içine pirinç sirkesini dökün.

Şişmeleri için su dolu bir kasede bekletilmiş kuru kayısıları kabaca doğrayıp pirinç sirkesinin bulunduğu tencereye atın.

Çili biberleri ince ince doğrayıp tencereye ilave edin. Eğer çok acı sevmiyorsanız 1 adet çili biber kullanabilirsiniz.

½ su bardağı toz şekeri ekleyip, ½ limonun suyunu ilave edin. Soyacak yardımıyla limonun kabuğundan bir parça soyup ince ince doğrayın ve sosun içine ekleyin. 

4 diş sarımsağın kabuklarını soyup ince ince doğrayın ve tenceredeki malzemelerin içine ekleyip ½ su bardağı da su ilave edin. Kısık ateşte yavaş yavaş içindeki malzemeler yumuşayıp, fokurdayana dek pişmeye bırakın.

Mıhlamayı hazırlamak için yine ayrı bir tencereyi ocağa koyup içine 1 tatlı kaşığı tereyağını ekleyip eritin. Tereyağı eridiği zaman unu ilave edip karıştırarak unun çiğ kokusu gidene dek kavurun.

Unun çiğ kokusu gidince, çırpma teliyle çırparak azar azar sütü ilave edin. Karışımın içinde hiç topak kalmamasına özen gösterin.

Dil peynirini elinizle ayırıp doğrayın. Mıhlama ısındığı zaman dil peynirlerini ilave edip karıştırın ve içinde yavaş yavaş erimeye bırakın.

Dil peyniri eridiği zaman çırpma teliyle karıştırıp kaymağı ilave edin ve tekrar iyice karıştırın.

4 dal taze kekiği ve 1 diş sarımsağı ince ince doğrayıp mıhlamaya ilave edip tekrar karıştırın.

Küçük bir tencerenin içine 4 yemek kaşığı tereyağını koyup eritin. Yağ köpürdüğü zaman pul biberi ekleyip karıştırın.

Servis etmek için patatesleri fırından alıp servis edeceğiniz tabağa aktarın. Hazırladığınız çili biberli ve kayısılı sosun birazını patateslerin üzerine gezdirip, geri kalanını da küçük bir kasenin içine koyun.

Patatesleri batırmak için hazırladığınız mıhlamayı fondü kabının içine koyup sıcak kalması için altındaki mumu yakın. Mıhlamanın üzerine pul biberli tereyağını döküp, patatesler ve sos ile beraber servis edin. 

Malzemeler

  • 5 adet büyük patates
  • 1 ölçü su
  • 0.5 adet limon
  • 1 dal biberiye
  • 5 dal taze kekik
  • 1 diş sarımsak
  • 1 ölçü zeytinyağı
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber

Sos için:

  • 5 adet kuru kayısı
  • 0.5 su bardağı pirinç sirkesi
  • 0.5 su bardağı toz şeker
  • 0.5 adet limon
  • 3 adet çili biberi
  • 4 diş sarımsak
  • 0.5 su bardağı su

Mıhlama için:

  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 500 mililitre süt
  • 2 yemek kaşığı kaymak
  • 1 su bardağı dil peyniri
  • 4 dal taze kekik
  • 1 diş sarımsak

Üzeri için:

  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı pul biber

Benzer Tarifler