Tarif

Patlıcanı halka halka doğrayın. Halkaları peçete serili bir tabağın üzerine dizip her iki yüzlerine de tuz serpiştirin. Böylece patlıcanlar suyunu çıkartacak ve acısından kurtulacaktır.

Tempurayı hazırlamak için yumurtaları derince bir kaseye kırın, ister mikser yardımıyla isterseniz de çırpma teliyle iyice çırpın.

İyice çırpılan yumurtaların içine maden suyunu ekleyip tekrar çırpın.

Çırpma işlemine devam ederek yavaş yavaş unu ilave edin. Karışım bir hamur kadar yoğun olmamalı, akışkan ama kalınca bir kıvamda olmalıdır. Unun hepsini bir anda eklemeyin, miktarı fazla gelirse bu kıvama göre ayarlayabilirsiniz.

İçine kuru kekik, tarçın, tatlı toz kırmızı biber, pul biber, tuz ve karabiber ekleyin. Kabartma tozunu da ekleyip iyice çırpın.

Tempurayı kenara alıp dinlenmeye bırakın. İsterseniz 1 gün önceden yapıp buzdolabında dinlendirebilirsiniz. Böylece sebzelerin etrafını daha iyi kaplayıp daha çok kabaracaktır.

Patatesleri kabuklarıyla beraber hafif diri kalacak şekilde haşlayın. Haşlanan patatesleri ortadan ikiye kesin. Bir bıçak yardımıyla içine kesikler atın.

Aliminyum folyoyu fırın kabının içine koyun. Üzerine patatesleri kesik yüzleri üstte kalacak şekilde dizin.

Biberiyenin yapraklarını saplarından ayırın.

Taze fesleğen yapraklarını incecik kıyın. Maydanoz yapraklarına da aynı işlemi uygulayın.

Sarımsağın kabukların soyun ve incecik doğrayın.

Biberiye, maydanoz, taze fesleğen ve sarımsağı beraberce iyice kıyın.

Süzme yoğurdu bir kaseye koyun, taze ot karışımını üzerine ekleyin ve iyice karıştırın.

Yoğurtlu ot karışımını kaşık yardımıyla patateslerin üzerine koyun. Süzme yoğurt fırın ısısıyla eridikçe patateslere açtığınız kesiklerden içeri sızacaktır.

Patateslerin üstüne elinizle parçalayarak keçi peynirini koyun.

Her patatesin üstüne ince kesilmiş 1-2 dilim tereyağını da yerleştirin. Tuz ve toz kırmızı biber serpip 200 derecelik fırında 8-10 dakika, peynir hafif eriyinceye dek pişirin. Keçi peyniri yapısı itibariyle tamamen erimeyecektir.

Ocağa bir tava koyun ve içine hafif derince olacak şekilde zeytinyağı döküp ısıtın.

Dilim patlıcanları hazırladığınız tempura sosuna batırıp sıcak yağın içine atın ve altın sarısı rengini alıncaya dek kızartın. Kızaran patlıcanları içine havlu peçete serilmiş tabağa çıkartıp fazla yağını süzdürün.

Havuçları ve kabakları dilim dilim kesin. Hepsini tempura sosunun içine atıp iyice sosla kaplanmalarını sağlayın.

Havuç ve kabakları da patlıcanları kızarttığınız yağda altın sarısı oluncaya kızartın. Aynı patlıcanlar gibi fazla yağını süzdürün.

Pişen fırın patatesleri fırından çıkartıp servis tabağına dizin. Yanlarına kızarmış sebzeleri yerleştirin. Üzerlerine biraz taze kekik serpiştirip servis edin.

Malzemeler

  • 1 adet kemer patlıcan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kabak

Tempura karışımı için:

  • 2 adet yumurta
  • 1 yarım su bardağı maden suyu
  • 1 su bardağı un
  • 2 tutam kuru kekik
  • 1 tutam tarçın
  • 2 tutam paprika
  • 1 tutam pul biber
  • 1 tutam karabiber
  • 1 yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 tutam tuz

Fırın patates için:

  • 2 adet büyük patates
  • 4 dal taze biberiye
  • 5 yaprak taze fesleğen
  • 4 dal maydanoz
  • 1 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 100 gram keçi peyniri
  • 1 ölçü tereyağı

Benzer Tarifler