Tarif

Portakalı ve limonu kalınca dilimleyin.

Kırmızı soğanın kabuklarını soyup kabaca dilimleyin.

Tavaya biraz zeytinyağı döküp limon ve portakalları kesik kısımları tavanın tabanına değecek şekilde yerleştirin. Soğanları da dizin. Üzerlerine de sapından ayıklanmış biberiye yapraklarını ve biraz da tuz serpiştirin. Orta ateşte yavaş yavaş pişmeye bırakın. Her iki yüzlerinin de pişmesi için ters yüz edin.

Tavuğun gerisini ve fazlalık yağlarını keserek temizleyin. Kanatlarının uç kısımlarını da kesip alın.

Sosu hazırlamak için ayrı bir tencereye portakal suyunu koyup, toz şekeri ekleyin ve karıştırın.

Sarımsağın kabuklarını soyup ince ince doğrayın. Çili biberleri de incecik doğrayıp portakal suyunun içine ilave edin, kakuleyi de ekleyin, karıştırın ve kısık ateşte sos fokurdayıp kıvam alıncaya dek pişmeye bırakın.

Her iki yüzü de renk alan portakal, limon ve soğanları tavuğun içine doldurun.

Tavuğun açık kalan kısmını, derisini hafif gererek büzün ve uzunca bir kürdan ya da çöpşiş yardımıyla diker gibi yaparak kapatın.

Tavuğun pişerken bütün halde kalabilmesi ve formunun bozulmaması için kasap ipi yardımıyla tavuğu bağlayın. Bunun için tavuğun bir bacağına kasap ipini düğümleyip bacaklarını çapraz hale getirerek ipi etrafından dolayın ve ipi yukarı çekerek kanatları da gövdeye sabitleyip ipe düğüm atın.

Bağlanan tavuğun üzerine oda sıcaklığındaki tereyağını elinizle masaj yaparak sürün.

Frank soğanı ve fesleğeni ince doğrayıp yağlanmış tavuğun her iki yüzüne de yapıştırarak dağıtın. Üzerine 1 adet limonun kabuğunu da rendeleyin.

Fırın kabının içine yağlı kağıt serip tavuğu içine yerleştirin ve 180 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika pişirin.

40 dakikanın sonunda tavuğu fırından alıp fırça yardımıyla etrafına kıvam alan sostan sürün ve tavuğu 20 dakika kadar daha üstü kızarıncaya dek fırınlayın.

Kızaran tavuğu fırından alıp etrafındaki ipi çıkartın ve dilediğiniz gibi parçalara ayırın.

Tavuğu servis tabağına alıp üzerine sostan gezdirin, biraz fesleğen ve tuz serpiştirip servis edin. 

Malzemeler

  • 1 adet bütün tavuk

Tavuğun içi için:

  • 1 adet portakal
  • 1 adet limon
  • 1 adet kırmızı soğan
  • 1 ölçü zeytinyağı
  • 1 dal biberiye
  • 1 tutam tuz

Tavuğun üstü için:

  • 1 parça tereyağı
  • 8 dal fesleğen
  • 6 adet Frenk soğanı
  • 1 adet limon

Sos için:

  • 1.5 su bardağı portakal suyu
  • 0.5 su bardağı toz şeker
  • 7 adet kakule
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet çili biberi

Benzer Tarifler