Ghapama

Ghapama

Tarif

Aşçının notları

Fırın sıcaklıkları geleneksel fırınlar içindir; fanlı kullanıyorsanız, sıcaklığı 20˚C azaltın. | Avustralya yemek kaşığı ve bardak ölçüleri kullanıyoruz: 1 çay kaşığı 5 ml'ye eşittir; 1 yemek kaşığı 20 ml'ye eşittir; 1 fincan 250 ml'ye eşittir. | Tüm otlar tazedir (aksi belirtilmedikçe) ve bardaklar hafifçe doldurulmuştur. | Aksi belirtilmedikçe tüm sebzeler orta büyüklükte ve soyulmuştur. | Aksi belirtilmedikçe tüm yumurtalar 55-60 gr'dır.

 

Pişirme talimatları

Tonirde bir ateş yakın ve yaklaşık bir saat ön ısıtma yapın (odun köze dönüşene kadar).

Balkabağının tepesini (kapağı koruyarak) dikkatlice bir daire şeklinde kesin ve içindeki çekirdekleri ve lifli malzemeleri kaşıkla çıkarın.

Büyük bir kapta yarı haşlanmış pirinci kuru meyvelerle karıştırın.

Pirinç ve kuru meyve karışımını bir kaşığın yardımıyla balkabağının içine alın. Balkabağının yaklaşık yarısı dolduğunda, 175 g (½ bardak) bal ve 125 g eritilmiş tereyağı dökün, böylece pirinç karışımının üzerine eşit olarak dağılacaktır.

Balkabağını pirinç ve kuru meyve karışımı ile doldurmaya devam edin. Balkabağının içi dolmak üzereyken, kalan balı ve eritilmiş tereyağını karışımın üzerine eşit bir şekilde dağılacak şekilde tekrar dökün.

Balkabağının kapağını kapatın.

Balkabağını tonirin içine indirin, kapağını kapatın ve yaklaşık bir saat pişirin.

(30 dakika sonra balkabağını kontrol edin. Kahverengi ve yumuşak olduğunda Gapama hazırdır.)

 

Not

 

  • Gapama geleneksel olarak dilimlere ayrılır ve 'açılmış çiçek' şeklinde sunulur. Bu nedenle büyük balkabakları Avustralya'da bu yemek için çok uygundur (ancak Ermenistan'da bulunan aynı büyüklükteki balkabağı çeşitleri kadar tatlı değiller. Bu nedenle, daha fazla bal eklenmeli).

 

  • Ölçüler balkabağının büyüklüğüne bağlı olacaktır - yukarıdaki ölçüler büyük, basketbol büyüklüğünde bir balkabağı içindir.

 

 

Malzemeler

  • 1 bütün 5–6 kg’lık balkabağı (basketbol topu ebatlarında) (Notlara bakın)
  • 1–1.5 kg yarı pişmiş uzun taneli beyaz pirinç (yasemin pirinci çok yakışıyor)
  • 250 g kuru üzüm
  • 360 g kuru kayısı, doğranmış
  • 150 g kuru elma, doğranmış
  • 525 g (1.5 bardak) bal
  • 250 g tereyağı, eritilmiş

Benzer Tarifler