Gül Suyu, Kakule ve Kayısılı Badem Keki

Gül Suyu, Kakule ve Kayısılı Badem Keki

Tarif

Kuru kayısıları küçük bir tencereye koyup soğuk suyu ekleyin. Kakuleleri kokulu taneleriyle içine atın. Ocağı yakıp kaynayıncaya kadar pişirin. 10 dakika boyunca kaynasın. Tencereden uzaklaşmayın çünkü 10 dakika dolduğunda neredeyse hiç su kalmayacak. Tamamen kurumasını istemezsiniz çünkü kayısılar soğurken daha çok su emecek.

Tencereyi ocaktan alıp soğuk ve ısıya dayanıklı bir yüzeye koyun ve kayısıları soğumaya bırakın.

Fırını 180C’tye ısıtın. Kek kalıbınızın kenarlarını yağlayın ve dibine fırın kağıdı serin.

Kuru kayısıların beş tanesini alıp ikiye bölüp bir kenara koyun. Kakule kabuklarını çıkarın. Çekirdekleri tencerede kalsın.

Tenceredeki yapışkan karışımını mutfak robotuna dökün. Öğütülmüş bademi, mısır ununu, kabartma tozunu, pudra şekerini ve yumurtaları ekleyin.  İyice karıştırın.

Robotun kapağını açın. Hamuru bir kaşıkla bir araya getirin. İki tatlı kaşığı limon suyu ve gül suyunu ekleyin. Tekrar karıştırın. Sonra hamuru hazırladığınız kalıba döküp spatulayla düzleştirin.  Yarım kayısıları üstüne çember şeklinde dizin.

40 dakika fırında pişirin. Kek hazır olmadan önce kavrulmaya başlarsa 30’uncu dakikada üstünü folyoyla kaplamak isteyebilirsiniz. Hazır olduğunda kek, kalıbın kenarlarından kolayca çıkacak. Üstü sert görünecek. Kek çubuğuyla test ederseniz sadece bir veya iki nemli kırıntı göreceksiniz.

Keki bir tel tepsiye koyun. Süslemek için kayısı reçeli kullanıyorsanız önce biraz ısıtırsanız iyi olur. Böylece daha kolay yayılır. Gül reçeli çok yumuşaktır. Yardıma ihtiyacı olmaz. Reçele bir tatlı kaşığı limon suyu karıştırın ve karışımı kekin üstüne sürün. Sonra doğranmış fıstıkları serpin. Keki tabağa koymadan önce kalıpta soğumaya bırakın.

SAKLAMA VE DONDURMA NOTLARI

Soğuk bir yerde havageçirmez kutuda 5-7 gün saklayabilirsiniz.

Hava sıcaksa veya kekin ortası ısınıyorsa dolapta saklayın.

Kek 3 ay boyunca donmuş olarak saklanabilir. (Ama fıstıklar buz çözülünce biraz yumuşayabilir.)

Tamamen soğumuş olan keki (hâlâ kek kalıbındayken) iki kat streç film ve bir kat folyoyla sıkıca sarın.

Buzunu çözmek için, keki folyo ve streç filmden çıkarıp (hâlâ kek kalıbındayken) oda sıcaklığında bir tabak üstünde 4 saat bekletin.

 

Malzemeler

  • 150 gram hazır kuru kayısı
  • 250 mililitre soğuk su
  • 2 adet açılmış kakule kabuğu
  • 200 gram öğütülmüş badem
  • 50 gram mısır unu (hazır olmasın)
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 150 gram pudra şekeri
  • 6 adet yumurta
  • 2 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı gül suyu

ÜSTÜ İÇİN

  • 2 tatlı kaşığı gül veya kayısı reçeli
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 2.5 çay kaşığı iyice doğranmış Antep fıstığı
  • 1 tane 20 santimlik
  • yuvarlak
  • kelepçeli kek kalıbı

Benzer Tarifler