Tarif

İçi temizlenmiş olarak alınan hamsilerin baş kısımlarını koparıp aşağı doğru çekerek kılçıklarını hamsilerden ayırın. Hamsileri bir tabağa dizin. Dilerseniz kılçıkları temizlenmiş olarak da alabilirsiniz.

Soğanların kabuklarını soyun ve piyaz (yarım ay) şeklinde ince ince doğrayın.

Tencereyi ocağa koyup altını yakın, içine 1 çay bardağı zeytinyağını ilave edip ısıtın.

Sarımsakların üzerine bıçağın düz yüzüyle hafifçe bastırarak kabuklarını soyun ve kabaca doğrayın. Doğranan sarımsakları ısınan yağın içine atın. Karıştırarak pişirin.

Sarımsaklar renk alınca soğanları ilave edip pembeleşinceye kadar karıştırarak pişirmeye devam edin. Tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin.

Soğanlar istenilen kıvama gelince üzerine balık suyunun 2 su bardağı kadarını ekleyip soğanları kısa bir süre pişirerek iyice öldürün.

Soğanların üzerine kılçıkları temizlenmiş hamsileri dikkatlice yerleştirin ve geri kalan 4 su bardağı balık suyunu ekleyin. Çorbayı kaynamaya bırakın. Dibinin tutmaması için hafifçe karıştırın. Kaynadıktan sonra kısık ateşe alıp demlendirerek pişirmeyi sürdürün.  

Terbiyeyi hazırlamak için küçük bir sos tenceresini ocağa koyun ve içine unu ekleyip kavurun. Üzerine çok az bir miktar zeytinyağı ekleyip kavurma işlemini sürdürün.

Limonun suyunu sıkın. Kavrulan unun içine ekleyin ve kaşık yardımıyla ezerek karışımı macun kıvamına getirin.

Bu aşamada un ve limona 1 su bardağı balık suyunu da ekleyin. Karışımda hiç topak kalmayıp macun kıvamına gelinceye dek ezerek karıştırmayı sürdürün. Tuzunu ekleyin. Balık suyu az gelirse biraz daha ekleyebilirsiniz.

Terbiyenin akışkan hale gelebilmesi için süzgeçten geçirin. Böylece içinde hala topak un kalmış ise ayrışmış olacaktır.

Çorbanın altını kısık ateşten yüksek ateşe getirin, içine yavaşça hazırlanan terbiyeyi ekleyin ve dikkatlice karıştırın. Çorba fokurdayınca tekrar altını kısıp tencerenin kapağını kapatarak pişirme işlemini sürdürün.

Ayrı bir tencereyi ateşe koyup ısıtın ve içine zeytinyağı, bolca karabiber, tuz ve pul biber ekleyip mısırı ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte mısırları patlamaya bırakın.

Maydanoz, taze nane ve dereotunun yapraklarını saplarından ayırın.

Ayıklanan yeşillikleri hamsi çorbasının içine ekleyin, altını kapatın ve tencerenin kapağını kapatarak birkaç dakika demlenmeye bırakın.

Çorbayı kaseye koyun, üzerine patlayan mısırlardan ekleyin. Biraz tatlı toz biber serpip servis edin. 


Malzemeler

  • 300 gram kafası ve içi temizlenmiş hamsi
  • 3 adet soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 5 diş sarımsak
  • 2 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam pul biber
  • 6 su bardağı balık suyu
  • 8 dal maydanoz yaprağı
  • 2 dal taze nane yaprakları
  • 2 dal dereotu
  • 1 tutam tatlı toz biber

Terbiye için:

  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 ölçü zeytinyağı
  • 1 adet limon
  • 1 su bardağı balık suyu
  • 1 tutam tuz

Mısır için:

  • 1 ölçü zeytinyağı
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam pul biber
  • 1 avuç mısır

Benzer Tarifler