Tarif

Pirinci kaseye koyup üzerine üstünü geçecek kadar sıcak su ekleyin ve bu şekilde 30 dakika bekletin.  

Soğanların kabuklarını soyup küçük küplere doğrayın.

Maydanozun yapraklarını saplarından ayırın ve yaprakları kabaca doğrayın. Taze nane ve dereotuna da aynı işlemi uygulayın.

Tencereyi ocağa koyun ve içine 1 su bardağı zeytinyağı ekleyip ısıtın.

Pirincin suyunu süzgeçten süzün, ısınan yağın içine ekleyin ve pirinçleri şeffaflaşana kadar kavurun. Pul biber, kuru nane, tuz ve bolca karabiber ekleyin.

İyice karıştırdıktan sonra ocağın altını kısıp pirinçlerin içine soğanları ilave edin; maydanoz, taze nane ve dereotunu da ekleyin. Güzelce karıştırın. Ocağın altını kapatın, tencerenin kapağını kapatıp iç harcı demlenmeye bırakın.

Fırın kabının içini zeytinyağı ile yağlayın.

Hamsileri kabın içine, kenarlardan taşacak şekilde dizin. Kabın dibini de hamsi ile kaplayın.  Üzerlerine biraz tuz serpin.

İç harcı hamsi serilmiş kabın içine doldurun. Pilavın üzerine de hamsilerden dizip limonun suyunu sıkın. Kenarlardan sarkan hamsileri içe doğru kıvırın. Pilavın açıkta kalan yerleri varsa oraları da kalan hamsiler ile kapatın.

Hamsili pilavın üzerine yavaşça balık suyunu dökün. Kap dolana kadar bu işleme devam edin, suyun hepsini bir anda almayabilir.

Kabı önceden 180 dereceye ısıtılmış fırına atıp 5 dakika sonra çıkartın ve suyun geri kalanını da ilave edin. Pilavı fırını geri koyup 45 dakika pişirin.

Pişen hamsili pilavı fırından çıkartın. Bıçak yardımıyla dilimleyin. Spatula ile dilimleri fırın kabından çıkartarak servis tabağına alın. Taze nane ve dereotu ile süsleyerek servis edin.  

Malzemeler

  • 2 adet soğan
  • 1 yarım demet maydanoz
  • 8 dal taze nane
  • 8 dal dereotu
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 3 su bardağı baldo pirinç
  • 1 tutam pul biber
  • 1 tutam kuru nane
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 kilogram kafası ve içi temizlenmiş hamsi
  • 1 yarım limon suyu
  • 3 su bardağı balık suyu

Süslemek için:

  • 1 tutam taze nane yaprakları
  • 1 tutam dereotu

Benzer Tarifler