Haşhaşlı Somon

Haşhaşlı Somon

Tarif

Somonun etrafı haşhaşa bulandıktan sonra kısık ateşte etrafı yarımşar santim pişince 165 C fırında 4 dakika fırınlanır. Mantarlar dilimlendikten sonra harlı ateşte sotelenir. Sotelenirken bir tutam tuz eklenir. Isı yükselince şarap eklenir. Ardından balık suyu ilave edilip kaynatılır. Bezelye ilave edilir. Sosu kıvama geldikten sonra içine tereyağı atılır. Karıştırılıp taze otlar ve kişniş eklenir.

Hollandez sos için yumurta sarıları mayonez tenceresine alınır. Benmari usulü bir dakika çırpılarak sarının pişmesi önlenerek yoğunlaşması sağlanır. Ardından tereyağ yavaşça ilave edilir. Yağ bitince, arpacık soğan ve karabiberle kaynamış şarap sirkesi eklenir. Somonun üzerinde gezdirilir.

Malzemeler

  • 200 gram somon
  • 200 gram mavi haşhaş
  • 6 adet mantar
  • 1 avuç bezelye
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam kişniş
  • 50 mililitre beyaz şarap
  • 100 mililitre balık suyu
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tutam taze soğan
  • 10 gram tereyağı

Hollandez sos için:

  • 4 adet yumurta sarısı
  • 250 gram proteini alınmış tereyağı
  • 4 yemek kaşığı beyaz şarap sirkesi
  • 4 adet arpacık soğanı
  • 1 çorba kaşığı karabiber

Benzer Tarifler