Tarif

Orta boy bir tencereyi ocağa koyup içine 1 su bardağı suyu döküp 1,5 yemek kaşığı tereyağını ekleyin ve kısık ateşte erimeye bırakın.

Yağ suyun içinde eridiği zaman tencereyi ocaktan alıp süzgeçten eleyerek 1 su bardağı unu ekleyin ve spatula yardımıyla iyice karıştırarak karışımı bir hamur haline getirin.

Hamuru genişçe bir kasenin içine alıp soğuması için spatula yardımıyla kasenin içine yayın.

Hamur soğuduğu zaman içine 3 adet yumurtayı kırıp kabaca karıştırın ve mikserle yoğunlaşıncaya dek çırpın. Eğer hamurun kıvamı çok katı olursa 1 adet yumurta daha ekleyin. Hazırladığınız bu hamuru sıkma torbasının içine doldurup ağzını bağlayın ve buzdolabında 10 dakika kadar dinlendirin.

Kremayı hazırlamak için yine orta boy bir tencerenin içine 1,5 su bardağı süt, ½ su bardağı krema ve 1 çay bardağı toz şekeri dökün.

Vanilya çubuğunu uzunlamasına yarıp bıçakla sıyırarak içindeki tohumları çıkartın ve sütün bulunduğu tencereye atıp kısık ateşte şekeri erimeye sütü de ısınmaya bırakın.

2 adet yumurtanın sarısını bir kasenin içine koyup 2 yemek kaşığı toz şekeri ekleyin ve mikserle birbirlerine iyice karışıncaya dek çırpın. Daha sonra içine eleyerek 1,5 yemek kaşığı unu ilave edip spatula ile iyice karıştırın.

Bu karışımın içine ısınan şekerli vanilyalı sütü azar azar döküp çırpma teli ile karıştırarak birbirine yedirin.

Karışımı tekrar tencereye alıp muhallebi kıvamına gelinceye dek ara ara karıştırarak kısık ateşte pişmeye bırakın. İçine rendenin ince tarafıyla portakal kabuğu rendeleyin.

Muhallebi kıvamına gelen kremayı tencereden alıp daha hızlı soğuması için bir kasenin içine dökün.

Fırın tepsisinin içine yağlı kağıt serin.

Hamuru dolaptan alıp yağlı kağıdın üzerine sıkarak fındık büyüklüğünde birbirinden uzak toplar yapın. Profiterol hamurlarını önceden 200 dereceye ısıtılmış fırına atıp 5 dakika pişirin. Daha sonra fırının derecesini 150 dereceye düşürüp, hamur pembeleşip katılaşıncaya dek pişirmeyi sürdürün.

Ganajı hazırlamak için ayrı bir tencerenin içine su doldurup üzerine ısıya dayanıklı bir kase oturtun ve suyu ısınmaya bırakın. Suyun kasenin tabanına değmemesi gerekmektedir.

Su ısındığı zaman kasenin içine 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 su bardağı doğranmış bitter çikolata ve ½ çay bardağı kremayı koyup benmari usulü yavaş yavaş erimeye bırakın. Tüm malzeme eridiği zaman altını kapatıp karıştırın.

Karameli hazırlamak için bir tavanın içine 1 su bardağı toz şekeri döküp yayın ve kısık ateşte ara ara karıştırarak yavaş yavaş erimeye bırakın. Şeker tamamen eriyip kızılımsı bir renk aldığı zaman altını kapatın.

Pişen profiterol hamurlarını fırından alıp hafif ılınması için kısa bir süre bekletin.

Kremayı sıkma torbasının içine doldurun.

Ilınan hamur toplarının altına ufak bir bıçak yardımıyla delik açıp içlerini sıkma torbasındaki krema ile doldurun.

Hazırladığınız profiterollerin üst kısımlarını karamele batırıp servis edeceğiniz tabağa üst üste dizin. Dilerseniz karamele batırmadan da dizebilirsiniz. Üzerlerine ganaj ve karamelden gezdirip servis edin. 

Malzemeler

Hamur için:

  • 1 su bardağı su
  • 1.5 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı un
  • 4 adet yumurta

Krema için:

  • 1.5 su bardağı süt
  • 0.5 su bardağı krema
  • 1 adet vanilya çubuğu
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1.5 yemek kaşığı un
  • 1 adet portakal

Ganaj için:

  • 1 su bardağı bitter çikolata
  • 0.5 çay bardağı krema
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Karamel için:

  • 1 su bardağı toz şeker

Benzer Tarifler