Tarif

Tencereyi ocağa koyup altını yakın ve içine suyu ve şekeri ekleyip karıştırın. Şu ısınıp şeker eriyince balı da ilave edin.

Şurup kaynarken içine çubuk tarçın, yıldız anason ve karanfili de ekleyin.

İçine limonun suyunu sıkın. Dilerseniz suyunu sıkmak yerine çeyrek limonun kendisini de atabilirsiniz.

Armutların kabuklarını soyun ve ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini temizleyin. Bu işlemi yaparken çekirdekli kısmı armudun ortasında bir kanal oluşturur gibi keserek alın.

Armutları kaynayan şerbetin içine bırakıp yumuşayıncaya kadar pişirin. Armutlar yumuşayınca şerbetin içinden çıkartıp bir kaseye alın.

Muzları dilim dilim doğrayın.

Teflon bir tavayı ateşe koyup ısıtın ve içine tereyağını ekleyip eritin.

Eriyen tereyağının içine esmer şeker ve toz şekeri ekleyip karıştırarak şekeri eritin.

Eriyen şekerin içine dilim kesilmiş muzları ilave edin ve karıştırarak muzlar yumuşayıncaya dek pişirin. Şeker çok fazla kaynarsa ocağın altını kısıp pişirmeye devam edin. 

Muzların içine çubuk tarçından rendeleyin.

Ayrı bir teflon tavayı ateşe koyup ısıtın.

Isınmakta olan tavaya tavanın tabanını kaplayacak kadar şeker koyun. Yazan miktar yeterli gelmezse ilave edebilirsiniz. Şekeri erimeye bırakın.

Muzlar iyice yumuşayınca kaşık veya çatal yardımıyla muzları ezerek karıştırın ve püre haline getirin. Püre olan muzları bir kaseye aktarın.

Diğer tavadaki şeker erimeye başlayınca tavanın altını kısıp şekerin yanmaması için erime işlemine kısık ateşte devam edin. Erimekte olan şekerin içine çeyrek limonun suyunu sıkın.

Tavadaki şeker eriyince tavanın altını kapatın ve içine tereyağı ekleyip karıştırarak eritin.

Tereyağı eriyince şekerin içine karıştırarak yavaş yavaş kremayı ekleyin. Aksi taktirde şeker sıcak krema soğuk olduğu için şeker donacaktır. Güzelce karıştırın.

Tavayı tekrar kısık ateşe koyun ve karıştırarak krema ve şekeri pişirmeyi sürdürün.

Armutların çekirdeklerinin çıkartıldığı oyuk kısmına muz püresini bir kaşık yardımıyla doldurun.

İçi muz dolu armutları servis tabağına yerleştirin. Dilerseniz kaymamaları için her bir armudun altında bir miktar muz püresi koyabilir, armudu üzerine yerleştirebilirsiniz.

Karamelin altını kapatın ve içine çubuk tarçından rendeleyip karıştırın.

Karamel sosundan armutların üzerine gezdirin. Üzerlerine toz antep fıstığı serpiştirin. Biraz da krema gezdirin. Bir iki damla da limon suyu dökün. (Limon suyu damaktaki şeker seviyesini dengeleyecektir) Servis edin. 

Malzemeler

  • 5 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 2 adet tarçın çubuğu
  • 2 adet yıldız anason
  • 2 adet karanfil
  • 1 yarım limonun suyu
  • 2 adet armut

Muz püresi için:

  • 2 adet muz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 yemek kaşığı esmer şeker
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 adet tarçın çubuğu

Karamel için:

  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 adet kadar limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı krema

Süsleme için:

  • 1 tutam toz Antep fıstığı
  • 1 ölçü krema
  • 4 damla limon suyu

Benzer Tarifler