Tarif

Patlıcanların sap kısımlarını ayıklayın ve kabuklarını soyacak yardımıyla pijama şeklinde soyun.

Kabuğu soyulan patlıcanları uzunlamasına, ince olacak şekilde dilimleyin.

Temiz bir bezi serip patlıcan dilimlerini üzerine dizin ve patlıcanların üstüne tuz serpiştirin. Parmak uçlarınızla patlıcanları ovarak tuzu iyice yedirin. Böylece hem patlıcanların acısını almış hem de fazla suyunun çıkmasını sağlamış olacaksınız.

Acısı çıkan patlıcanları bir süzgecin içine koyup akan suyun altında durulayın, kurumaları için tekrar bezin üzerine dizin.

Tavaya 1-2 parmak kalınlığında zeytinyağı döküp ısıtın. Isınan yağın içinde kurulanmış patlıcanları çok fazla olmayacak şekilde kızartın. Kızaran patlıcanları fazla yağının süzülmesi için havlu peçete serili bir tabağa çıkartın.

Maydanozun yapraklarını saplarından ayıklayın.

Sarımsakların kabuklarını soyun.

Soğanın kabuklarını soyup halka şeklinde doğrayın ve elinizle halkaları da birbirlerinden ayırın.

Domatesleri de halka biçiminde doğrayın.

Küçük bir tencerenin dibine yarı kızarmış patlıcanların tencerenin dibini kaplayacak kadarını dizin. Üzerlerine sarımsakların birkaçını serpin. Sırasıyla halka doğranmış domates ve soğanlardan yerleştirip maydanoz yapraklarından serpiştirin ve üzerlerine bir kat daha patlıcan dizin.  Patlıcanların üzerine tekrar sırasıyla sarımsak, domates, soğan ve maydanoz yerleştirip, biraz tuz serpin.

Kalan patlıcanları en üste dizdikten sonra limonun suyunu sıkıp, bolca zeytinyağı dökün. Tencerenin yarısına gelecek kadar, yaklaşık 1,5 su bardağı sıcak suyu (miktar tencerenin büyüklüğüne göre değişebilir) ekleyip tencerenin altını orta ateşe yakın ve kapağını kapatarak yemeği 35 dakika pişmeye bırakın.

Pişen imambayıldının altını kapatıp servis tabağına alın. Maydanoz yapraklarıyla süsleyerek servis edin. 

Malzemeler

  • 4 adet kemer patlıcan
  • 2 tutam tuz
  • 1 adet baş sarımsak
  • 1 adet soğan
  • 3 adet domates
  • 1 yarım demet maydanoz
  • 1 adet çeyrek limon
  • 1 ölçü zeytinyağı
  • 2 su bardağı kadar su

Benzer Tarifler