Tarif

Tencerenin içine su ve toz şekeri koyup şeker eriyinceye dek karıştırın. İçine yıldız anason, karanfil, çubuk tarçını koyup şurubu kaynatın. İyice fokurdayınca altını kapatıp beklemeye alın.

Fındık ve cevizleri beraberce havanda döverek ufalayın.

İncirlerin kafa kısımlarını kesin.  İnce uçlu ufak bir bıçak yardımıyla incirin iç kısmını kenarlarından kesin ve bir çay kaşığı yardımıyla içini boşaltın.  Kabuğunu parçalamamaya özen gösterin. Çıkan içleri bir kaseye koyun.

İçi boşalan incirleri ters bir şekilde sıcak şurubun içine bırakın. 35-40 saniye kadar bekletip incirleri bir kevgir yardımıyla alın ve peçete serilmiş tabağın üzerine çıkartın. Böylece incir hem lezzetlenecek, hem de hafif yumuşayıp pişecektir.

Kuru kayısıları küçük küçük doğrayın.

Yapışmaz bir tavayı ocağa koyup ısıtın, içine tereyağını ekleyin ve eritin.

İncir içlerini eriyen tereyağının içine atın, ateşi kısın ve içine kuru kayısıları da ekleyip karıştırarak beraberce pişirin.

Kayısı ve incirin içine toz şekeri de ilave edin ve şeker eriyene dek pişirmeye devam edin. Limonun kabuğunu üzerlerine rendeleyin, çeyreğinin de suyunu sıkın. İyice karıştırın. Pişince ocaktan alın.

Pişen incir karışımını bir kaseye aktarın, içine havanda dövdüğünüz ceviz ve fındık karışımından ekleyin ve güzelce karıştırın.

İçi boş incirlerin içine cevizli karışımı bir kaşık yardımıyla doldurun.

Fesleğenleri saplarından tutup sıcak şurubun içine batırın. Böylece fesleğenlerin rengi biraz daha canlanacak ve yaprakları lezzetlenecektir.

Şuruba batırılan fesleğenleri mutfak robotunun içine koyun, üzerine zeytinyağı dökün ve iyice püre oluncaya kadar çekin. Püre akışkan kıvama gelene dek zeytinyağı ekleyin.

Servis tabağına içi doldurulmuş incirleri yerleştirin. Vanilyalı dondurmadan dondurma kaşığıyla alın ve incirlerin üzerine yerleştirin. Üzerlerine fesleğenli sostan gezdirip servis edin.

Malzemeler

  • 3 adet taze siyah incir
  • 1 avuç ceviz içi
  • 1 avuç fındık
  • 9 adet kuru kayısı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yarım yemek kaşığı toz şeker
  • 1 adet limonun kabuğu
  • 1 çeyrek limonun suyu

Şurubu için:

  • 1 litre su
  • 2 su bardağı kadar toz şeker
  • 2 adet yıldız anason
  • 4 adet karanfil
  • 2 adet tarçın çubuğu

Süsleme için:

  • 1 yarım demet fesleğen
  • 1 ölçü vanilyalı dondurma

Benzer Tarifler