Tarif

Bebek patatesleri uzunlamasına ortadan ikiye kesin.

Orta boy bir tencereyi ocağa koyup üstüne süzgeç oturtun ve tencereye süzgecin tabanına değmeyecek kadar su doldurup kaynaması için altını yakın.

Süzgecin içine patatesleri yerleştirip üzerini aliminyum folyo ile kapatın. Suyu kaynamaya, patatesleri de buharıyla yumuşamaya bırakın.

Somon filetoyu alırken porsiyonlarına ayırılmamış, bütün halde alın.

Bütün haldeki somon filetonun en kalın kısmını uzunlamasına kesip ayırın ve bu kısmı 3 parçaya keserek porsiyonlayın. Derisini üzerinde bırakın.

Geri kalan parçanın üzerine, elinizle hafifçe bastırarak, derisini kesip çıkartın. Bu parçayı uzunlamasına 5 eşit şerit halinde kesip üzerlerine biraz tuz ve karabiber serpin. 1 adet limonun kabuğunun yarısını da rendenin ince kısmıyla rendeleyin.

Şerit kesilmiş somonlardan 3 adet eşit boydakini seçip yan yana dizin. Ayrılmamaları için üst kısımlarından şiş geçirip, somonu saç örgüsü şeklinde örün. Örgünün bozulmaması için bitiş noktasından da 1 adet şişi geçirin.

Kalan 2 adet şerit somonu spiral şeklinde sarıp şişe yan yana geçirin.  

Hollandez sosu hazırlamak için ayrı bir tencerenin içine üzüm sirkesini döküp 1 adet limonun geri kalan kabuğunu rendeleyin, tamamının da suyunu sıkın.

½ rezene sapını ince ince doğrayıp sosun içine ilave edin ve sosu fokurdayana dek ısınmaya bırakın.

Rezene kökünü verevine doğrayıp, patateslerin bulunduğu süzgeci kaldırıp tenceredeki suyun içine atın.

İçi patates dolu süzgeci tekrar tencereye oturtup 1 adet portakalın suyunu üzerlerine sıkın ve tekrar aliminyum folyoyla kapatıp rezene ve patatesi beraberce yumuşayana dek pişirmeyi sürdürün.

150 gr tereyağını eritip bir kaba alın. 

Sirkeli suyu, fokurdayınca ocaktan alıp bir kaseye süzerek aktarın. Ayrışan rezene sapını kullanmayın.

Sirkeli suyu tekrar altı kapalı haldeki ılınmış tencereye dökün.

3 adet yumurtanın sarısını ayırıp bir kaseye koyun ve çırpın.

Çırpılan yumurta sarılarını sirkeli suyun içine döküp hafif yoğunlaşıncaya dek çırpın.

Ilık haldeki eritilmiş tereyağını, sürekli çırparak, azar azar sosa ekleyin. Yağ bitip sos kıvamını alınca çırpmayı bırakın.

Somonların üzerine biraz tuz biraz da zeytinyağı gezdirin.

Yapışmaz yüzeyli iki adet tavayı ocağa koyup ısınmaya bırakın.

Isınan tavanın birine porsiyonluk kesilmiş somon parçalarını, derileri tavanın tabanına değecek şekilde yerleştirip kısık ateşte pişmeye bırakın. Üzerine rendenin ince kısmıyla 1 adet limonun kabuğunun yarısını rendeleyin. 1 dal biberiyeyi de kabaca doğrayıp üzerlerine serpiştirin.

Diğer ısınmış tavaya saç örgüsü ve spiral şeklinde hazırlanmış somonları yerleştirip üzerlerine rendenin ince kısmıyla limonun kabuğunun geri kalanını rendeleyin. 1 adet portakalın kabuğundan da aynı şekilde rendeleyip, 1 tutam kadar da kırmızı toz biber ve toz şeker serpin.

Somonları pişirirken, parçalanmamaları için, sürekli çevirmek yerine, bir yüzü güzelce piştikten sonra öteki yüzünü çevirmeyi tercih edin.

Yumuşayan patatesleri alıp pişmekte olan somonların bulunduğu tavalara paylaştırın ve hafif karamelize olmaları için beraberce pişirin.

Dereotunun sapını ayıklayıp kabaca doğrayın ve yarısından biraz fazlasını pişmekte olan somonların üzerine serpip geri kalanını da hollandez sosun içine atıp karıştırın.

1 avuç rezene yaprağını kabaca doğrayıp 1 tutam kadarını tenceredeki yumuşamış rezene kökünün üzerine serpin. Geri kalanını en son kullanmak için ayırın.

Pişen somonların altını kapatıp somonları servis edeceğiniz tabaklara aktarın. Yanlarına karamelize patatesleri ve rezene kökünü yerleştirin.

Hazırladığınız hollandez sostan da tabaklara koyun. Üzerlerine biraz karabiber serpip zeytinyağı gezdirin.  Kalan rezene otunu da serpin.

1 adet rezene sapını verevine incecik doğrayıp somonların üzerini süsleyin, limon kabuğu da rendeleyip servis edin. 

Malzemeler

  • 1 adet bütün somon fileto
  • 1 tutam tuz
  • 1 ölçü zeytinyağı
  • 1 dal biberiye
  • 1 adet limon
  • 1 adet portakal
  • 1 tutam kırmızı toz biber
  • 1 tutam toz şeker
  • 6 dal dereotu

Patates için:

  • 6 adet bebek patates
  • 1 ölçü su
  • 1 adet portakal
  • 1 adet rezene kökü

Hollandez sos için:

  • 0.5 çay bardağı üzüm sirkesi
  • 1 adet limon
  • 0.5 adet rezene sapı
  • 3 adet yumurta sarısı
  • 150 gram tereyağı

Üzeri için:

  • 1 avuç rezene yaprağı
  • 1 adet rezene sapı

Benzer Tarifler