Japon Tarzı Beyaz Ekmek

Japon Tarzı Beyaz Ekmek
Yayınlandığı Program: Martha'nın Fırını Yayın tarihleri: Cuma 30 Ekim saat 11:30 | Cuma 30 Ekim saat 16:40

Tarif

Küçük bir kaseye ılık su koyun. Üzerine maya ve 1 ½ tatlı kaşığı şeker serpin ve karıştırın. Kremsi bir kıvam alana kadar, yaklaşık 5 dakika bekletin.

3 ¼ su bardağı un, tuz ve kalan 1 çorba kaşığı şekeri bir stand mikserin kasesinde çırpın. Hamur kancasını takın ve düşük hızda maya karışımı, süt ve yumurtayı ekleyerek karıştırın. Hızı orta seviyeye çıkarın ve hamur birleşene kadar karıştırın, gerekirse kasenin kenarlarını sıyırın. Hamur bir araya gelmezse, en fazla ¼ su bardağı olacak kadar, her sefer 1 çorba kaşığı olacak şekilde un eklemeye devam edin.

10 dakika yoğurmaya devam edin. Tereyağı ekleyin ve karışana kadar ve hamur pürüzsüz hale gelene kadar 5-8 dakika karıştırın. (Hamur bir araya gelmeden önce parçalanabilir.)

Bu arada büyük bir kaseyi yağlayın. Hamuru hafifçe unlanmış bir çalışma yüzeyine alın ve bir top haline getirin. Hamurun yağlanması için çevirin ve hazırladığınız kaseye aktarın. Pişirme spreyi sıktığınız streç filmle hafifçe örtün ve hamur iki katına çıkana kadar 45-60 dakika ılık bir yerde bekletin.

Söndürmek için hamuru hafifçe unlanmış çalışma yüzeyine üst tarafı aşağı gelecek şekilde yerleştirin. Hamuru bir top haline getirin ve tereyağlı kaseye geri koyun. Pişirme spreyi sıktığınız streç filmle hafifçe örtün ve hamur iki katına çıkana kadar 45-60 dakika ılık bir yerde bekletin.

11 x 22 cm’lik bir kek kalıbını tereyağlayın. Söndürmek için hamuru hafifçe unlanmış çalışma yüzeyine üst tarafı aşağı gelecek şekilde yerleştirin. Ellerinizi kullanarak hamuru 18 cm’lik bir kare haline getirin. Alt kenarın üçte ikisini yukarı katlayın ve bir mektup gibi üst kenar alt kenarla buluşacak şekilde tekrar katlayın. Hamuru ikinci kez 18 cm’lik bir kare haline getirin. Sıkı bir somun oluşturmak için hamuru yuvarlayın ve iyice sıkıştırın. Kalıba sığacak kadar kenarlarına hafifçe vurun ve hamuru ek yeri aşağı gelecek şekilde hazırladığınız kalıba yerleştirin.

Pişirme spreyi sıkılmış streç filmle kapatın. Hamur, kalıbın üstünden yaklaşık 8cm yükselene ve parmak ucuyla hafifçe bastırıldığında bir girinti bırakana kadar, 60-75 dakika sıcak bir yerde bekletin.

Fırını önden 220 dereceye (fanlıysa 200 dereceye) ısıtın.

Streç filmi çıkarın ve hamurun yüzeyine hafifçe su püskürtün. Fırına aktarın ve 15 dakika pişirin. Fırın sıcaklığını 190 dereceye (veya fanlı fırın için 180 dereceye) düşürün ve koyu altın rengi olana ve anında sonuç veren bir termometre somunun ortasına yerleştirildiğinde 87 derece gösterinceye kadar, yaklaşık 25 dakika daha pişirmeye devam edin. Çok çabuk renk değiştirirse, üzerini folyo ile hafifçe örtün.

Hafifçe soğuması için tel bir ızgaraya aktarın. Somunu kalıptan çıkarın. Üzerine tereyağı sürün ve dilimlemeden önce neredeyse tamamen soğumasını bekleyin.

 

 

Malzemeler

1 somun için;

¼ su bardağı ılık su (45 derece)

1 tatlı kaşığı aktif kuru maya

1 tatlı kaşığı, ek olarak 1 çorba kaşığı şeker

3 ¼ - 3 ½ su bardağı ekmek unu ve çalışma yüzeyi için daha fazlası

1 tatlı kaşığı iri çekilmiş tuz

1 su bardağı ılık süt (45 derece)

1 büyük yumurta, hafifçe çırpılmış

4 çorba kaşığı (1/2 kalıp) tuzsuz tereyağı, oda sıcaklığında, ek olarak kaseler, kalıplar ve fırçayla sürmek için daha fazlası

Pişirme spreyi

Benzer Tarifler