Kahverengi Tereyağlı Spiral Çörek

Kahverengi Tereyağlı Spiral Çörek
Yayınlandığı Program: Martha'nın Fırını Yayın tarihleri: Cuma 30 Temmuz saat 11:30 | Cuma 30 Temmuz saat 16:35

Tarif

Hamur: Küçük bir kasede mayayı sütün üzerine serpin. Çözünene kadar karıştırın. Yaklaşık 5 dakika köpük köpük olana kadar bekletin. Vanilya çekirdeklerini ekleyin ve karıştırın. Hamur kancası aparatı takılı bir mikser kasesinde, 4 1/2 su bardağı un, toz şeker, tuz ve 1/2 paket tereyağını düşük hızda, tereyağı karışana ve karışım parçalı yulafa benzeyene kadar, 3 ila 4 dakika karıştırın. Maya karışımını ekleyin. Hamur bir araya gelene kadar karıştırın. Yumurtaları ve 1 adet sarısını ekleyin. Sadece birleşene kadar kadar, 2-3 dakika karıştırın (fazla karıştırmayın).

Hamuru hafifçe unlanmış bir yüzeye alın, kasenin dibinde kalan parçaları aldığınızdan emin olun. Pürüzsüz bir top oluşturmak için yaklaşık 30 saniye yavaşça yoğurun. Streç filme sıkıca sarın. En az 2 saat veya gece aşırı buzdolabında saklayın.

Düz karıştırıcı aparatı takılı bir mikser kasesinde, kalan 3 1/2 paket tereyağı ve 2 yemek kaşığı unu birlikte çırpın. Karışıma bir streç film parçası üzerinde 30 x 25’lik bir dikdörtgen şekli verin. 15 dakika veya 1 güne kadar soğutun. Hafifçe unlanmış bir yüzeyde, hamuru 6 mm’den biraz daha kalın, 45 x 25 cm’lik bir dikdörtgen şeklinde açın ve köşelerini olabildiğince kare şeklinde tutun. Fazla unu kuru bir fırça ile alın.Tereyağı karışımını buzdolabından çıkarın ve hamurla aynı kıvama gelene kadar oda sıcaklığında bekletin. Kısa tarafı size bakacak şekilde, hamurun üçte ikisinin üzerine tereyağı karışımından koyun. Bir iş mektubunda yaptığınız gibi tereyağsız üçte birlik kısmı, ardından kalan diğer üçte birlik kısmı katlayın. Bu tereyağınızı hamurun içinde kalmasını sağlar.

Hamuru tekrar 45 x 25 cm’lik bir dikdörtgen şeklinde açın, ardından yukarıda açıklandığı gibi üçe katlayın. 1 saat soğutun. Bu, üç seferlik işlemin ilkini tamamlar. Açma ve katlama işlemini iki kez daha tekrarlayın. Her hamur açma ve katlama arasında en az 1 saat soğutun. Kaç dönüşün tamamlandığını hatırlamanıza yardımcı olmak için, her birinden sonra hamuru işaretleyin: ilk dönüş için bir, ikincisi için iki ve üçüncüsü için üç işaret yapın.

Streç filme sıkıca sarın ve en az 4 saat veya gece aşırı buzdolabında saklayın. Hamur ayrıca streç filme sıkıca sarılı şekilde 2 haftaya kadar dondurulabilir (kullanmadan önce gece boyunca buzdolabında çözün).

Dolgu: Küçük bir tencerede tereyağını orta ateşte eritin. Yaklaşık 11 dakika koyu kahverengi olana kadar sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Hemen ısıya dayanıklı büyük bir kaseye aktarın ve yaklaşık 10 dakika oda sıcaklığına soğumaya bırakın. Esmer şeker, tarçın ve tuzu karıştırın.

35cm’lik yuvarlak bir kek kalıbına tereyağı sürün. Hafifçe unlanmış bir yüzeyde, hamuru 50x40’lık bir dikdörtgen şeklinde açın. 1,2 cm’lik bir kenar bırakarak hamurun alt yarısına dolguyla doldurun. Hamurun üst yarısını dolgunun üstüne katlayın. Kenarları kapatmak için bastırın. Bir pizza bıçağı veya keskin bir bıçak kullanarak hamuru uzunlamasına altı eşit şerit halinde kesin. Şeritleri S şeklinde bükün ve kalıpta bir daire şeklinde düzenleyin. Streç filmle gevşek bir şekilde örtün ve yaklaşık 45 dakika-1 saat arasında şişip, hava dolana kadar ılık bir yerde kabarmaya bırakın.

Fırını önden 170 dereceye ısıtın. Hamurun üstüne ve kenarlarına fırçayla yumurta sürün. Altın rengi olana, sertleşene ve ortasına yerleştirilen termometre 95 derece gösterene kadar, 35 ila 40 dakika pişirin. 5 dakika kalıpta soğumaya bırakın. Gevşetmek için tavanın kenarlarından bir bıçak geçirin. Ardından tel ızgaraya ters çevirin. Üst tarafı yukarı gelecek şekilde ikinci bir ızgaraya yeniden ters çevirin. Tamamen soğumaya bırakın. Çörek aynı gün servis edilmelidir.

 

Malzemeler

Hamur

  • 1 paket aktif kuru maya (hızlı kabarmayan, 2 1/4 tatlı kaşığı)
  • 1 su bardağı ılık süt (45 derece)
  • 1 vanilya çubuğu, çekirdekleri sıyrılmış
  • 4 1/2 su bardağı, artı 2 yemek kaşığı ağartılmamış çok amaçlı un (500 gr), ayrıca serpmek için daha fazlası
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 4 paket (2 su bardağı) tuzsuz tereyağı, oda sıcaklığında, yemek kaşığı boyutlarında kesilmiş. Ek olarak kalıp için daha fazlası
  • 2 büyük yumurta ve 1 büyük yumurtanın sarısı

 

Dolgu

  • 2 paket (1 su bardağı) tuzsuz tereyağı, parçalara ayrılmış
  • 1 su bardağı light kahverengi şeker
  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın
  • Bir tutam tuz
  • 1 büyük yumurta, hafifçe çırpılmış

Benzer Tarifler