Kara Ekmek

Kara Ekmek
Yayınlandığı Program: Martha'nın Fırını Yayın tarihleri: Çarşamba 20 Ocak saat 05:05 | Çarşamba 20 Ocak saat 06:55

Tarif

Küçük bir kasede kahveyi 1/4 su bardağı ılık suda çözün. Bir mikser kasesinde kalan 1 3/4 su bardağı artı 2 yemek kaşığı ılık suyu ve melası karıştırın. Üzerine mayayı serpin, karıştırın ve 5 dakika bekletin.

Maya karışımına bal, un, kakao ve tuz ekleyin. Kaseyi stand mikserine takın, hamur kancasını takın ve 1 dakika düşük hızda çırpın. Hızı orta-düşük seviyeye yükseltin ve hamur pürüzsüz ve hafif yapışkan olana kadar yaklaşık 3 dakika (veya 15 ila 20 dakika elle yoğurun) karıştırın.

Hamuru hafifçe unlanmış bir yüzeye aktarın. Elle yoğurun, hamuru bir top haline getirmeden önce 4-5 kere katlayın. Hamuru düz tarafı yukarı bakacak şekilde hafifçe yağlanmış büyük bir kaseye aktarın. Streç filmle örtün. Hacmi iki katına çıkana kadar, 1 1/2-2 saat ılık bir yerde kabarmaya bırakın.

Hamuru hafifçe unlanmış bir yüzeye alın ve ikiye bölün. Yarısını bir kenara koyun, hafifçe yağlanmış streç film ile gevşek bir şekilde üstünü örtün. Kalan yarısını, kısa kenarı çalışma yüzeyine paralel olacak şekilde 23 cm’lik bir dikdörtgen şekli verin. Hamurun üst üçte birini ortaya doğru katlayın, ardından hamurun alttan üçte birini üste katlayın ve kapatmak için hafifçe bastırın. Hamuru 90 derece çevirin ve katlama işlemini tekrarlayın, kenarı sıkıştırın ve yanları kapatın. Katlı tarafını aşağı doğru gelecek şekilde yerleştirin ve yaklaşık 30 cm uzunluğunda, sivriltilmiş uçları olan bir somun oluşturmak için hamuru avuç içinizle ileri geri yuvarlayın. Şekillendirme işlemini hamurun kalan yarısı ile tekrarlayın. Temiz bir pamuklu bezin üstüne mısır unu serpin ve somunları yaklaşık 15 cm arayla üstüne koyun. Hafifçe yağlanmış streç film ve temiz bir mutfak havlusu ile gevşek bir şekilde örtün. 45 dakika ılık bir yerde kabarmaya bırakın.

Bu arada, fırını önden 200 dereceye ısıtın, fırının alt rafında bir pizza taşı ve en alttaki rafa bir tava veya fırın tepsisini 30 dakika önden ısıtın. Somunları mısır unu serpilmiş pizza tepsisi veya kenarsız fırın tepsisine aktarın. Üstlerine yumurta beyazı sürün. Bir fırıncı jileti (lame), jilet veya tırtıklı bıçak kullanarak, her somun boyunca 6 mm – 1 cm derinliğinde dört çapraz çizik atın. Somunları pizza tepsisinden taşa kaydırın. Taş kullanmıyorsanız, somunları mısır unu serpilmiş, pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisine kaydırın. Buhar oluşturmak için kaynar suyu önceden ısıtılmış tavaya hızla dökün. Somunlar koyu kahverengi olana ve diplerine vurulduğunda boş bir ses çıkarana kadar, yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Somunları tel bir ızgaraya aktarın. Tamamen soğumaya bırakın.

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı hazır kahve
  • 2 su bardağı artı 2 yemek kaşığı ılık su (38-43 derece)
  • 1/4 su bardağı melas
  • 5 tatlı kaşığı aktif kuru maya (hızlı kabaran değil)
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 4 1/2 su bardağı tam buğday unu
  • 1/2 su bardağı artı 2 yemek kaşığı ağartılmamış ekmek unu, ayrıca serpmek için daha fazlası
  • 1 1/4 su bardağı çavdar unu
  • 2 yemek kaşığı elenmiş Hollanda usulü kakao
  • 4 tatlı kaşığı tuz
  • Kase ve streç film için bitkisel yağ
  • Serpmek için iri çekilmiş mısır unu
  • 1 büyük yumurta beyazı, hafifçe çırpılmış
  • 2 su bardağı kaynar su

Benzer Tarifler