Tarif

Maş fasulyesini derin bir kaseye koyup üzerine üstünü geçecek kadar su ekleyin, biraz da tuz atıp 30 - 45 dakika kadar bu şekilde bekletin.

Karabuğdayı da ayrı bir kaseye koyup üstüne su ekledikten sonra hafif şişene dek yarım saat kadar bekletin.

Derince bir tencerenin içine suyuyla beraber maş fasulyesini koyup altını yakın.

Karabuğdayın suyunu süzüp süzgeçle beraber maş fasulyesinin bulunduğu tencerenin üstüne oturtun, tencerenin kapağını kapatıp haşlanmaya bırakın.

Kırmızı soğanın kabuklarını soyup ortadan ikiye kesin ve yarım ay şeklinde doğrayın.

Sarı dolmalık biberin sap ve alt kısmını kesip çekirdeklerini çıkartın ve biberi dümdüz olacak şekilde açıp beyaz damar yerlerini de keserek alın. Biberi ince şeritler halinde doğrayın.  

Taze soğanları verevine ince ince doğrayın.

Kapya biberin sap ve uç kısmını kesip çekirdeklerini temizleyin ve biberi uzunlamasına ortadan ikiye kestikten sonra ince ince doğrayın.

Bostan patlıcanı uzunlamasına ortadan ikiye kesip ince dilimleyin.

Doğranan tüm sebzelerin üzerine zeytinyağı gezdirip tuz serpiştirin.

Ocağa tava koyup ısıtın ve ısınan tavaya patlıcanları atıp yumuşayıp renk alıncaya dek pişirin.

Havucun kabuklarını soyup, soyacak yardımıyla havuçtan incecik şeritler çıkartın.

Yeşil elmayı ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkartın ve incecik dilimleyin.

Salata sosunu hazırlamak için ½ limonun suyunu bir kasenin içine sıkın, nar ekşisi ve koruk suyunu ekleyip tadını dengeleyecek kadar zeytinyağını da ilave edin. 2 tutam sumak atın.

Patlıcanların piştiği tavaya fındığı koyup çok hafif renk alıncaya dek kavurun. Kavrulan fındığı salata sosunun içine ekleyip karıştırın.

Salatayı hazırlamak için büyük ve derin bir kasenin içine sapları ayıklanmış birer avuç dolusu roka ve maydanoz yaprağını koyun, kırmızı soğan, sarı dolmalık biber, kapya biber ve taze soğanı da ekleyip elinizle harmanlayın.

Haşlanan karabuğdayı ve maş fasulyesini alıp ayrı ayrı soğuk suda durulayın ve salataya ekleyin. Sunum için çok az ayırıp, patlıcanları da ilave edin.

Salatanın üzerine hazırladığınız sostan döküp elinizle nazikçe karıştırarak salatadaki tüm malzemeyi birbiriyle harmanlayın.

Salatayı servis edeceğiniz kaseye alın, üzerine ayırdığınız patlıcan, elma dilimleri ve havucu yerleştirin.

Saplarından ayıklanmış kişniş ve fesleğeni beraberce kıyıp salatanın üzerine serpin, kalan sosu da gezdirip servis edin. 

Malzemeler

  • 1 su bardağı karabuğday
  • 1 su bardağı maş fasulyesi
  • 1 adet kırmızı soğan
  • 1 adet dolmalık sarı biber
  • 8 adet taze soğan
  • 2 adet kapya biberi
  • 1 adet bostan patlıcan
  • 1 ölçü zeytinyağı
  • 1 tutam tuz
  • 1 adet havuç
  • 1 adet ekşi yeşil elma
  • 1 avuç maydanoz
  • 1 avuç roka

Salata sosu için:

  • 0.5 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 3 tatlı kaşığı koruk suyu
  • 1 ölçü zeytinyağı
  • 2 tutam sumak
  • 0.5 su bardağı fındık

Üzeri için:

  • 4 dal kişniş
  • 4 dal fesleğen

Benzer Tarifler