Tarif

Soğanların kabuklarını soyup iri parçalara doğrayın.

Tavayı ocağa koyup içine biraz zeytinyağı ekleyin ve soğanları atıp yumuşayana dek pişirin.

Pancarların kabuklarını soyacak yardımıyla soyup ortadan ikiye kesin ve ince ince dilimleyin. Sap ve yapraklarını atmayın.

Çorbayı yapacağınız tencereyi de ocağa koyup içine biraz zeytinyağı dökün, dilimlediğiniz pancarları içine ilave edip kısık ateşte yumuşayana dek kapağı kapalı şekilde pişmeye bırakın.

Renk vermesi için birkaç dilim pancarı soğanların içine ekleyip pişirmeye devam edin.

Soğanlar yumuşayınca kuşbaşı eti ilave edip karıştırarak etlerin rengi değişinceye dek pişirme işlemini sürdürün. İçine birkaç dal taze fesleğen ekleyin.

Pancarın üzerine 4 yemek kaşığı kadar pirinç ekleyip ½ su bardağı et suyunu da ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp pirinçler yumuşayana dek pişirme işlemine devam edin.

Etler pişince karışımı pancarın bulunduğu tencereye dökün.

Önceden haşlanmış fasulye ve barbunyayı soğanları pişirdiğiniz tavaya koyup birkaç parça taze kekik ekleyin, kaşığın ters yüzüyle neredeyse püre oluncaya dek barbunya ve fasulyeyi ezin. Bu karışımı da pancarların bulunduğu tencereye ilave edin.

Pancar saplarını ince ince doğrayıp tenceredekilere ekleyin.

Tencereye tüm malzemenin üzerini örtecek kadar su ilave edip kapağını kapatın ve kısık ateşte tüm malzemeyi beraberce yumuşayıp kaynayana dek pişmeye bırakın.

Karalahanayı ve pancarlardan kalan yaprakları elinizle rulo gibi sarıp incecik şekilde doğrayıp fasulyeyi ezdiğiniz tavanın içine koyun. Çili biberleri de incecik doğrayıp ilave edin, hafifçe karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Çok az ısı görmeleri yeterlidir.

Çorba kaynayınca altını kapatın. İçine karalahanaları ekleyip tekrar tencerenin kapağını kapatıp karalahanayı çorbanın buharıyla pişmeye bırakın.

Ekmeği hazırlamak için derince bir kasenin içine ½ su bardağı un, ½ su bardağı mısır unu, 1 yemek kaşığı kuru maya, 1 su bardağı mısır, ½ su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri koyup biraz da tuz ekleyin.  

Dereotu, maydanoz, fesleğen, kekik ve biberiyeyi bir araya getirip beraberce doğrayın ve kasedeki karışımın içine atın. Üzerine ½ çay bardağı kadar zeytinyağı ve ½ su bardağı da su ekleyip karışımı elinizle yumuşak bir hamur oluncaya dek yoğurun. Kıvamı tutmazsa biraz daha mısır unu ekleyebilirsiniz.

Kabın üzerini streç film ile kapatıp hamuru mayalanması için biraz bekletin.

Ayrı bir yapışmaz tavayı ocağa koyup içine biraz zeytinyağı döküp ısıtın ve mayalanan hamuru alıp bütün halde hafif yassı yuvarlak hale getirip tavaya yerleştirin. Kapağını kapatıp altını kısarak ekmeği pişmeye bırakın. Bir yüzü renk alınca öteki yüzünü çevirmeyi unutmayın.

Ezmeyi hazırlamak acı yeşil biberlerin saplarını kesip biberleri birkaç parçaya bölün ve derince bir kabın içine koyun. Üzerine kişniş, roka, limon suyu ve zeytinyağını da koyup tüm malzemeyi blenderdan geçirin. Biraz tuz ekleyin. Çok ekşi olursa biraz daha zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

Pişen ekmeği ocaktan alıp dilimleyin. Çorbayı servis kasesine alıp üzerine hazırladığınız ezmeden gezdirin. Yanında ekmek ile servis edin.

Malzemeler

  • 4 adet soğan
  • 1 ölçü zeytinyağı
  • 5 adet pancar
  • 150 gram kuşbaşı et
  • 6 dal fesleğen
  • 4 yemek kaşığı baldo pirinç
  • 0.5 su bardağı et suyu
  • 0.5 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 0.5 su bardağı haşlanmış barbunya
  • 3 dal taze kekik
  • 10 yaprak karalahana
  • 2 adet çili biberi
  • 1 ölçü su
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber

Ezme için:

  • 2 adet acı yeşil biber
  • 0.25 demet kişniş
  • 0.25 demet roka
  • 2 adet limon
  • 0.5 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tutam tuz

Mısır ekmeği için:

  • 0.5 su bardağı un
  • 0.5 su bardağı mısır unu
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 su bardağı mısır
  • 0.5 su bardağı kaşar peyniri
  • 1 tutam tuz
  • 1 dal biberiye
  • 3 dal dereotu
  • 3 dal maydanoz
  • 3 dal fesleğen
  • 3 dal taze kekik
  • 0.5 çay bardağı zeytinyağı
  • 0.5 su bardağı su

Benzer Tarifler