Karamelli Şifon Pasta

Karamelli Şifon Pasta
Yayınlandığı Program: Martha'nın Fırını Yayın tarihleri: Pazar 17 Ekim saat 08:30 | Pazar 17 Ekim saat 09:00

Tarif

Fırını önden 160 dereceye ısıtın. İki adet 20 cm’lik yuvarlak kek kalıbına tereyağı sürün. Pişirme kağıdı serin ve tereyağlayın. Orta boy bir kasede un, 1/2 su bardağı şeker, kabartma tozu ve tuzu çırpın. Ayrı bir kasede yağı, yumurta sarısını, sütü ve vanilya çekirdeklerini çırpın. Yumurta sarısı karışımını un karışımına ekleyerek çırpın.

Çırpma aparatı takılı elektrikli bir mikser kasesinde yumurta beyazlarını köpük köpük olana kadar yüksek hızda çırpın. Krem tartarı ekleyin ve yumuşak tepecikler oluşana kadar çırpın. Yavaş yavaş kalan 1/2 su bardağı şekeri ekleyin, sert, parlak tepecikler oluşana kadar, yaklaşık 5 dakika çırpın. Yumurta beyazı karışımının üçte birini hamura ekleyin. Kalan yumurta beyazı karışımını silikon bir spatula ile nazikçe ama iyice katlayın. Hamuru hazırlanmış kalıplara aktarın. Yaklaşık 25-30 dakika hafifçe dokunulduğunda üst kısımlar geri gelecek kadar pişirin. Kalıpların kenarlarından bir bıçak ile geçin.Kekleri tel bir ızgaraya ters çevirin. Pişirme kağıtlarını kaldırın. Ters bir şekilde tamamen soğumaya bırakın.

Tırtıklı bir bıçak kullanarak, her keki yatay olarak üç eşit parçaya ayırın. Bir pasta sunum tabağına veya dönen bir tepsiye katlardan birini yerleştirin. Üzerine eşit bir şekilde 3/4 su bardağı tereyağlı kremayı sürün.Ardından 1/4 su bardağı sütlü çikolata toplarını serpin. Kalan 5 kek katmanıyla aynı işlemi tekrarlayın. Kalan tereyağlı kremayı kekin üstüne ve yanlarına yayın. İsterseniz daha fazla sütlü çikolata topu, karamel taneleri ve kıvrılmış çikolata ile süsleyin.

AŞÇININ NOTLARI:

Tereyağlı krema tarifinin 1. adımını izleyerek karamel taneleri yapabilirsiniz (ağır kremayı kullanmayın). Karamel istenen renge ulaştığında, yapışmaz bir silikon pişirme matı üzerine tane şeklinde damlatın. Değişik renkler elde etmek için pişirme süresini değiştirin - karameli ne kadar uzun pişirirseniz rengi o kadar koyulaşır.

KARAMELLİ TEREYAĞLI KREMA KAPLAMASI

Buzlu su dolu bir kase hazırlayın. Orta boy bir tencerede 1 1/4 su bardağı şeker ve 1/2 su bardağı suyu şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatın. Nemli bir hamur işi fırçası ile tencerenin kenarlarını fırçalayın ve karıştırmadan koyu bir renk olana kadar pişirin. Pişmeyi durdurmak için tencerenin dibini hemen buzlu su dolu kaseye oturtun. Tamamen pürüzsüz olana kadar kremayı yavaş yavaş ekleyerek karıştırın.

Kalan 1 su bardağı şeker, yumurta beyazları ve tuzu kaynayan su dolu bir tencerenin üzerine (içine değil) yerleştirilmiş bir mikser kasesinde birleştirin. Şeker eriyip, karışım ılık olana ve parmak uçları arasında tamamen pürüzsüz hissedilene kadar sürekli çırpın. Kâseyi çırpma aparatı takılı bir miksere aktarın. Sert tepecikler oluşana ve kasenin altı dokunulabilecek kadar soğuyana kadar, yaklaşık 10 dakika orta-yüksek hızda çırpın.

Her seferde 2 yemek kaşığı olacak şekilde tereyağı ekleyin, her eklemeden sonra iyice çırpın. Vanilyayı ekleyin ve çırpın. Hızı düşürün ve karameli ekleyin ve iyice birleşene kadar yavaşça çırpın. Hızı yükseğe çıkarın (karışım kesilmiş gibi görünecektir) ve yaklaşık 3 dakika pürüzsüz olana kadar çırpmaya devam edin. Düz karıştırma aparatına geçin ve 2 dakika daha düşük hızda çırpın. Hemen kullanın veya hava geçirmez bir kaba aktarın ve 3 güne kadar buzdolabında tutun. Kullanmadan önce oda sıcaklığına getirin ve pürüzsüz olana kadar çırpın.

 

 

 

 

Malzemeler

1 ADET 20 CM’LİK KATLI PASTA

 

  • Tuzsuz tereyağı, oda sıcaklığında
  • 1 1/2 su bardağı kek unu (kendi kendine kabarmayan)
  • 1 su bardağı şeker, bölünmüş
  • 1 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1/3 su bardağı aspir yağı
  • 5 yumurta sarısı ve 6 yumurta beyazı
  • 1/2 su bardağı tam yağlı süt
  • 1 vanilya çubuğu, yarılmış ve çekirdekleri sıyrılmış
  • 1/4 tatlı kaşığı krem tartar
  • Karamelli Tereyağlı Krema Kaplaması (tarif aşağıda)
  • 1 1/4 su bardağı doğranmış sütlü çikolata topları. Ek olarak süslemek için (opsiyonel)
  • Karamel taneleri (Aşçının notlarına bakın) ve kıvrılmış çikolatalar, süslemek için (opsiyonel)

KARAMELLİ TEREYAĞLI KREMA KAPLAMASI

 

7 SU BARDAĞI

  • 2 1/4 su bardağı şeker
  • 1/2 su bardağı krema
  • 9 büyük yumurta beyazı
  • 3/4 tatlı kaşığı tuz
  • 6 paket (3 su bardağı) tuzsuz tereyağı, oda sıcaklığında, yemek kaşığı boyutlarında kesilmiş
  • 1 1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü

Benzer Tarifler