Kavala Kurabiyesi

Kavala Kurabiyesi

Tarif

Hazırlanışı:

Genelde bademli un kurabiyesi gibi anılır ancak çok önemli bir farkı var; o da kavrulmuş undan yapılması. 700 gr unu geniş bir tencerede orta ateşte devamlı karıştırarak kavurun. Nefis bir koku çıkacak ve taneler hafif kahverengi olacak. Pastacılık işinde ortam ısısı, kavurma hızı gibi durumlar etkili olduğundan un miktarı oynayabilir. Bu yüzden biraz daha fazla un kavurabilirsiniz gerektiğinde kullanmak için. Kavrulan unu başka bir kaba alıp, soğumaya bırakın. Eğer soğuk olmazsa benim çocukluğumdaki tecrübem gibi kurabiyeniz dağılabilir veya alması gerektiğinden daha fazla un alır. 200 gr. bademi büyük parçalar halinde kesin ve bir tavada yağsız olarak renkleri hafif koyulaşıncaya kadar yaklaşık 3-4 dakika kavurun. Onları da soğuyana kadar bırakın. Bademlerin bir kısmını sadece ortadan ikiye bölerek kurabiyelerin üzerlerinde güzel görünmeleri için ayırın. 1 silme çay kaşığı damla sakızını donması için buzluğa koyun. Böylece havanda rahatça dövebilecek, parçalarına ayırabileceksiniz. Buzluktaki sakızları çıkartıp, havanda dövün. Uzun uzun dövmeyin ki hem oluşan ısı ile sakız tekrar canlanmasın hem de kurabiyede kendini hissettirecek parçalar olsun. Büyük bir yoğurma kabında sakızı, 250 gr oda sıcaklığındaki tereyağını, 1,5 su bardağı pudra şekerini, 1 yumurtayı, 2 çorba kaşığı yoğurdu, 1 çay bardağı fındık yağını ve 1 paket şekerli vanilini ellerinizle karıştırın. Soğuyan unu elekten geçirerek oluşan karışıma kademe kademe ekleyin. Hamur, kabın kenarlarına ve elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Son olarak kavrulmuş bademlerinizi de ekleyip iyice karıştırın. Hamurunuzu yağlı kağıdın üzerine alın ve 2 cm kalınlığında yayıp dikdörtgen haline getirin. Buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Sonra düz bir bardağın ağzı veya kurabiye kalıbı ile ay şekli vererek çıkartın. Bunun için önce yarım bir yuvarlak çıkarın. Daha sonra ilk kestiğiniz parçanın hamurda yarattığı boşluktan devam ederek ay şekilleri çıkarabilirsiniz. Bu şekilde bir şekil diğerinin oluşmasına yardım edecek ve ziyan olmayacak. Çıkan parçaları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize yerleştirin. Kalan hamuru birleştirip tekrar ay şeklinde çıkartın. Ayırdığınız bademleri üzerlerine yerleştirin. 180 derece fırında kurabiyeler hafif rengini değiştirene kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirin. Piştikten sonra bir süre soğuması için bekleyin. Ben bu kurabiyeyi üzerine pudra şekeri dökmeden daha çok sevdim. Kavrulmuş un tadı ve sakızın ferahlığı bu şekilde çok daha net geliyor. Ama siz tam orijinali gibi yapmak isterseniz fırından sıcak sıcak çıktığında, kurabiyeleri pudra şekerinin içine atıp bulayabilirsiniz.

Malzemeler

Malzemeler:

250 gr oda sıcaklığında tereyağı

1,5 su bardağı pudra şekeri

1 yumurta

2 çorba kaşığı yoğurt

1 çay bardağı fındık yağı

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilin

700 gr, 4 bardak, kavrulmuş un

200 gr badem

1 silme çay kaşığı damla sakızı

Benzer Tarifler