Tarif

Tencereye toz şeker, glikoz ve balı koyun, kısık ateşte karıştırarak eritin.

Karışım hafif erimeye başlayınca suyu ilave edin ve karıştırmaya devam edin.

Çelik bir kabın içerisinde yumurta beyazlarını beyaz sert bir köpük olup kabarıncaya kadar çırpın. Çırpılan yumurta beyazlarını kullanım aşamasına kadar dolapta dinlendirin. Böylece kıvamını koruyacaktır.

Eriyen şekerlemeyi küçük ocağa, kısık ateşe alın. Böylece hem sıcak kalacak hem de diğer işlemleri yaparken yanmayacaktır.

Şuruptan kaşık yardımıyla azar azar alarak yavaşça yumurta beyazlarının içine dökün. Bu işlemi yaparken bir çırpıcı yardımıyla sürekli çırpın. Şurubun yaklaşık 3/1 ini yumurta beyazlarına ekleyin.

İçerisine fındıkları da ekleyin.

Şurubundan çok fazla almadan kestane şekerlerini de karışımın içine ilave edin. İyice karıştırın.

Vanilya esansını ilave edin. Tekrar karıştırın.

Şurubun altını kapatıp geri kalanından da yavaşça karışımın içerisine ekleyin. Ekledikçe karıştırmaya devam edin. Şurubu bir anda eklememeye özen gösterin. Aksi takdirde şurup sıcak olduğu için yumurta beyazlarının pişmesine neden olacaktır. Şuruptan bir miktar tencerede bırakın.

Şurubun tencerede kalan son kısmına da tereyağını ilave edin ve karıştırarak şurubun sıcağıyla yağın erimesini sağlayın.

Tereyağlı karışımı da yumurtalara ekleyin ve tekrar çırpın.

Yumurta beyazı ve şeker birbirine karıştıkça karışım sertleşeceği için karıştırma işi git gide zorlaşacaktır. Finalde akışkan ama iyice koyu kıvamda bir karışım elde etmiş olacaksınız.

Düz bir tepsinin içerisine silpatı serin.

Karışımı bu silpatın üzerine yayın. Tepsiyi düz zemine vurarak kabarcıkların oluşmasını önleyin.

Tepsiyi buzluğa kaldırarak 4 saat kadar bekletin.

Donan nugayı buzluktan alın ve silpattan sıyırarak çıkartın.

Bıçak yardımıyla dilediğiniz büyüklükte parçalara kesin ve servis edin. Dilerseniz küçük şeffaf poşetlere sararak şekerleme gibi de servis edebilirsiniz.

Malzemeler

  • 350 gram toz şeker
  • 100 mililitre likit glikoz
  • 100 gram bal
  • 60 mililitre su
  • 2 adet yumurta beyazı
  • 60 gram fındık
  • 100 gram kestane şekeri
  • 1 çay kaşığı vanilya özütü
  • 125 gram tereyağı

Benzer Tarifler