Tarif
Hazırlanış:
- Fırın kabının içine yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı döküp her tarafına yayın.
- Domatesleri ortadan ikiye kesip kesik tarafları üstte kalacak şekilde fırın kabının içine yerleştirin. Üzerlerine taze kekikleri serpin.
- Kapya biberlerin sap kısımlarını kesip uzunlamasına ortadan ikiye kesin ve domateslerin üzerine yerleştirin.
- Sarımsakları bıçağın düz yüzüyle hafifçe ezerek kabuklarını soyun ve domateslerin üzerine bütün halde koyun.
- Biberiyeleri kabaca doğrayıp domates ve biberlerin üzerine serpiştirdikten sonra tuz serpip zeytinyağı gezdirin.
- Fırın kabını önceden 200 dereceye ısıtılmış fırının en yüksek rafına yerleştirip 5 dakika sularını bırakıp közleninceye dek pişirin.
- Bu sürenin sonunda kabı fırından alıp üzerini aliminyum folyo ile kaplayın ve tekrar fırına atıp 150 derecede fırının orta rafında domates ve biberler iyice yumuşayıncaya dek pişirmeyi sürdürün.
- Tavayı ocağa koyup ısıtın.
- Pırasaları orta incelikte doğrayıp ısınmış tavanın içine atın.
- Çili biberleri ince ince doğrayıp pırasalara ilave edin. Üzerlerine zeytinyağı gezdirip karıştırarak pişirin. Biraz da tuz ekleyin. Pırasalar ve biberler yumuşadıktan sonra altını kapatın.
- Pişen domates ve biberleri fırından alıp olduğu gibi tencerenin içine dökün, pırasa ve çili biberleri de ekleyin.
- El blenderı yardımıyla tüm malzemeleri beraberce çekerek püre haline getirin. En son çorbanın sunumunda kullanmak için bu püreden 2 yemek kaşığı kadar ayırın.
- Çorbayı alıp süzgeçten geçirerek pürüzsüz hale getirin, süzülen çorbayı ocağa koyup bir taşım kaynatın.
- Pırasaları pişirdiğiniz tavayı tekrar ocağa koyup altını yakın.
- Elinizde olan ekmeğinizden 2 dilim kesip ısınmış tavada ekmekleri hafif kızartın.
- Eski kaşardan 2 dilim kesip kızarmış ekmeklerin üzerine yerleştirin ve üzerlerine de ayırdığınız domates çorbasının püresinden koyun.
- Pişen domates çorbasının altını kapatın. Servis kasesine alıp yanında hazırladığınız ekmekle beraber servis edin.
Malzemeler
- 1 ölçü zeytinyağı
- 6 adet domates
- 6 adet kapya biberi
- 10 dal taze kekik
- 2 dal biberiye
- 10 diş sarımsak
- 1 tutam tuz
- 6 adet pırasa
- 5 adet çili biberi
Servis için:
- 2 dilim eski kaşar peyniri
- 2 dilim beyaz ekmek