Tarif

Bu yemeği pişirmek için geniş bir tencere veya fırın kabına ihtiyacınız vardır.

Kuzu budu boyunca 2 santimetre derinliğinde 15-20 küçük kesik atın. Sonra bu boşlukları kurutulmuş meyveler ve biberiye dallarıyla doldurun.

Tane hâlindeki baharatları küçük bir sote tenceresine alıp hafif ateşte kavurun. Daha sonra toz baharatları ekleyip bir dakika kadar daha kavurun.

Zeytinyağından 50 mililitre alın ve bütün baharatları içine ekleyin. Zerdeçal, kimyon, kişniş... Güzelce karıştırın ve bu karışımı kuzu budunun her yerine sürün. Marine olması için bir gün bekletin.

Taze nohut kullanıyorsanız bunları ayrı bir tencerede kaynatıp soğuk suda bekletin.

Zeytinyağının kalanını orta ateşe koyduğunuz tencereye alın. Tereyağını ekleyin. Çeşnilediğiniz kuzu budunu alın ve hafif kızartın. Baharatları yakmak istemediğimiz için bunu yavaşça yapmalısınız. Kuzu budu 5 ila 8 dakika sonra renk değiştirdiğinde tencereden alın. Tencereye doğranmış kırmızı soğan, tuz ve karabiber ekledikten sonra baharatlı yağın kalanını da dökün.

Kapağını kapatın ve 3-4 dakika daha pişirin. Domates sosunu ekledikten sonra 2-3 dakika daha yavaşça pişirin. Biberiye ve kekiğin kalanı, doğranmış domates, kuru meyveler, meyve posaları ve et suyu eklendikten sonra yavaşça kaynamaya bırakın. Üzerinde biriken köpüğü alın.

Son olarak nohut, kişniş ve kuzu budunu tencereye alın. Melek otu kökünü ekledikten sonra kapağını kapatın ve 170 santigrat dereceye ısıttığınız fırına verin. Pişmesi 2,5 saat sürecektir.  Kuzu budunu 45 dakikada bir kontrol edin ve sosuyla ıslatın. 2 saatin sonunda kontrol ettiğinizde üst kısmı yumuşaksa ve et kemikten ayrılabiliyorsa yemeğiniz hazır demektir. 

Malzemeler

  • 1 kilogram kadar kemikli kuzu budu
  • 100 gram doğranmış hurma
  • 150 gram doğranmış kuru kayısı
  • 6 gram biberiye
  • 4 gram tane kimyon
  • 4 gram rezene tohumu
  • 2 gram toz zerdeçal
  • 2 gram toz kimyon
  • 2 gram toz kişniş
  • 250 mililitre zeytinyağı
  • 250 gram nohut (konserve)
  • 30 gram tereyağı
  • 2 adet ince kıyılmış kırmızı soğan
  • 2 gram tuz
  • 6 diş ince kıyılmış sarımsak
  • 30 gram domates püresi
  • 15 gram kekik
  • 6 adet küp doğranmış ve blanşe edilmiş domates
  • 100 gram kuru elma
  • 40 gram kuru üzüm
  • 40 gram kuru kızılcık
  • 40 gram kuru vişne
  • 60 gram nar posası
  • 1 litre tavuk suyu
  • 1 demet kişniş
  • 1 adet melek otu kökü

Benzer Tarifler