İnternet sitemizde yaşayacağınız deneyimi arttırmak, size özel reklamlar çıkarmak ve ayarlarınızı hatırlamak için ilk ve üçüncü parti çerezlerini kullanıyoruz. Devam ederseniz, çerez kullanımını onaylamış olacaksanız. Daha fazla bilgi için (örneğin çerez kullanımının nasıl kaldırılacağı ile ilgili) çerez politikası sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Tamam
advertisement
Gelişmiş aramayı açGelişmiş aramayı gizle

Lokma Tatlısı

Oylama 0/5

Yaş mayayı bir kaseye koyup üzerine birer tutam tuz ve toz şeker serpin, biraz da su ilave edin ve kaşıkla ezerek tüm malzemeyi birbirine karıştırın. Karışımı 10 dakika kadar bekletin. Mayanın üzerinde kabarcıklar oluştuğunda hazır demektir.

Şerbeti hazırlamak için 1 kg toz şekeri tencerenin içine koyun, üzerine 4 su bardağı suyu ekleyip altını yakın ve iyice karıştırın. Şeker suda eriyip ağdalı bir kıvam alıncaya kadar şerbeti ısınmaya bırakın. Şerbet hazır olunca içine şekerlenmesini önlemek için çeyrek limon atın ya da suyunu sıkıp karıştırın.

Unu genişçe bir kabın içine koyun, üzerine 1 tutam tuz ilave edip zeytinyağını dökün.  Hazır olan mayayı da ekledikten sonra elinizle tüm malzemeyi birbirine karıştırarak yedirin. Cıvık bir hamur elde edinceye kadar azar azar su ekleyerek hamuru yoğurun.

Hamur kıvamını alınca kabın üzerine bir bez örtün ve kabarıp iki katı oluncaya kadar hamuru dinlenmeye bırakın.

Ayrı bir tencerenin içine derince olacak şekilde sıvı yağ döküp yağı iyice ısıtın.

Kabaran hamurdan bir miktar avcunuzun içine alın, elinizi kapatıp sıkın; baş ve işaret parmağınızın arasından çıkan hamuru tatlı kaşığı ile alarak ufak toplar şeklinde kızgın yağın içine atın. Tüm hamura aynı işlemi uygulayın.

Kızgın yağın içindeki lokma toplarını bir kevgir yardımıyla karıştırın ve lokmalar altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın.

Kızaran lokmaları kevgir yardımıyla yağdan alıp şerbetin içine bırakın. Lokmaların şerbeti iyice çekmesi için bir kaşık yardımıyla şerbeti lokmaların üzerinden de gezdirin.

Şerbeti çeken sıcak lokmaları servis kaselerine alın, üzerine tarçın serpiştirerek servis edin. 

Çocuklar için:
Evet
Vejetaryenler için:
Evet
Aşçı: Maksut Aşkar