Yayınlandığı Program: Refika ile Öze Dönüş Yayın tarihleri: Pazar 21 Temmuz saat 00:35 | Pazar 21 Temmuz saat 12:05

Tarif

Mantı Hamuru:

 

Genişçe bir kaseye 2 bardak unu koyun ve 2 tutam tuz ekleyin. Unun tam ortasına yarım bardak su koyun. Daha sonra 1 tane yumurtayı ekleyip yoğurmaya başlayın. Hamur eli bırakmaya başladığı zaman yani; ele yapışmayacak hale geldiğinde hamuru, unladığınız tezgaha alıp yoğurabilirsiniz. Hamurun üstü pürüzsüzleştikten sonra ikiye ayırıp düzgün bezeler haline getirin böylelikle hamuru daha rahat açabilirsiniz. Ardından tezgahı güzelce unlayın ve hamurları tezgaha koyun. Hamurların üstüne bir bez örtün ve 10 dakika dinlendirin.

 

İç Harcı:

 

Derin bir kaba 125 gr. çift çekim dana döş kıymayı koyun ve yarım soğanı rendeleyip ekleyin. 1 tatlı kaşığı tuz ve karabiberi ekleyin. Son olarak da 1 silme çay kaşığı toz kırmızı biber koyun ve hepsini karıştırın.

Tezgahınızı tekrar unlayıp bir tane bezeyi alın ve tezgâha koyun. Bezenin üstünü ve oklavanızı güzelce unlayın ki hiç yapışmasın. Daha sonra ileri geri hareketlerle  yaklaşık 50 cm, 2,5 karış  çapında hamuru açın. Mantı kesme aleti ya da bıçakla hamurunuzu küçük kareler halinde kesin. İçlerini hazırladığınız kıyma ile doldurun. Mantıyı katlarken dört parmağınızla iki ucunu hafif sıkarak birleştirin ve kapatın. Sonra bir tencereye yarısına kadar su koyun ve kaynatın. Kaynayan suya bir tutam tuz ekleyip hazırladığınız mantıları atın. Sosuna koyacağınız sarımsağı mantı suyuna atıp 1-1,5 dakika haşlayın. Mantı tenceresinin üstüne bir süzgeç koyun ve yoğurt kasesini süzgece oturtun. Böylelikle yoğurdu benmari gibi yani alttan ısıtmalı şekilde ısıtın. Fakat çok sıcak olursa yoğurdunuz kesilebilir aklınızda bulunsun. Mantı suyundan 2 kepçe yoğurdunuza dökün ve karıştırın ve tencerenin üstünden alın. Haşlanan sarımsağı ezip yoğurda ekleyin. Sosu için küçük bir sos tenceresine 2 çorba kaşığı tereyağını koyup eritin. Daha sonra içine 1 tatlı kaşığı pul biber ekleyin ve köpürtmek için havalandırarak karıştırın. Arada ateşin üzerinden alabilirsiniz tereyağını yakmamak için. Mantınız haşlandıktan sonra tencerenin içine 1 bardak soğuk su ekleyin. Bu mantınızın dirileşmesini sağlayacak olan can suyu.

Daha sonra mantınızı tabağa alın ve üzerine yoğurdu ile acı sosunu dökün. Üzerine sumak ve nane de serpince  mantınız emrinize amade.

Malzemeler

Mantı Hamuru:

 

2 bardak, 300 gr, un

Yarım bardak,125 ml, su

1 adet yumurta

2 tutam tuz

 

İç Harcı:

 

125 gr. çift çekim dana döş kıyma

Yarım soğan

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı karabiber

1 silme çay kaşığı toz kırmızı biber

 

 

Sosu:

 

1 kase süzme yoğurt

2 diş sarımsak

2 çorba kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı pul biber

Nane

Sumak

Benzer Tarifler