Tarif

İki adet tavayı ocağa koyup kısık ateşte ısınmaya bırakın.

Kırmızı dolmalık biberin alt ve üst kısmını kesip biberi dümdüz olacak şekilde açın, çekirdeklerini temizleyip beyaz damarımsı yerlerini de kesip alın. Biberi iri üçgenler şeklinde doğrayın. Sarı ve yeşil dolmalık biberlere de aynı işlemleri uygulayın.

Bostan patlıcanı uzunlamasına ortadan ikiye kesin ve yarısını bir parmak kalınlığında doğrayın. Üzerine kararmaması için biraz tuz atıp çeyrek limonun suyunu sıkın.

Çili biberi uzunlamasına ortadan ikiye kesip fazla acısını almak için çekirdeklerini ve beyaz kısımlarını temizleyip biberi kabaca doğrayın.

Kırmızı soğan ve ½ beyaz soğanın kabuklarını soyup irice parçalar halinde kesin.

2 diş sarımsağın kabuklarını soyup incecik doğrayın ve doğranmış tüm sebzelerin üzerine serpin.

Kabağın üzerine çatal yardımıyla uzunlamasına çizikler atıp iri iri dilimleyin.

Kestane mantarını sekize bölün, istiridye mantarını da iki parçaya kesin. Tüm sebzelerin üzerine zeytinyağı gezdirip tuz ve karabiber atın.

Isınan tavalardan birine patlıcanları dizin ve üzerlerine başka bir tava yardımıyla bastırarak patlıcanların bir yüzünü iyice renk alıncaya dek pişirin. Öteki yüzünü çevirdiğiniz zaman tavaya mantarları da ekleyip üzerlerine bastırmadan pişirmeye devam edin.

Minekop filetosunu kesme tahtasının üzerine koyup düzgün iki parçaya kesin. Kestiğiniz parçaları ters çevirip derilerinin üzerine bıçakla çok derin olmayacak üç adet kesik atın. Böylece balık pişerken derisi kıvrılmayacak ve etinin içine ısı daha kolay nüfus edecektir.

Taze kekiği ve biberiyeyi kabaca doğrayın.

Balığın üzerine zeytinyağı gezdirip tuz atın.

Limondan kalın bir dilim kesip patlıcan ve mantarların olduğu tavaya koyun.

1 baş sarımsağı ortadan ikiye kesip yarısının üzerine uzun bir kürdan batırın ve sarımsağı mantar ve patlıcanların bulunduğu tavanın tabanına iyice sürüp tavada bırakın. Üzerlerine kekik ve biberiyenin yarısını serpin.

Tavada pişmekte olan malzemeleri kenarlara doğru alıp ortasını boşaltın ve geri kalan sebzeleri de koyup, ara ara karıştırarak tüm sebzeleri yumuşayıncaya dek pişirmeye devam edin. Üzüm sirkesini de ekleyin.  

Diğer ısınmış tavaya, derileri tabanına değecek şekilde, balıkları yerleştirin. Üzerlerine geri kalan kekik ve biberiyeyi serpiştirip bir tutam kadar da toz kırmızı biber atın.

Balığın bir yüzü piştiği zaman öteki yüzünü çevirip pişirmeye devam edin. Üzerlerine limonun geri kalanının suyundan biraz sıkıp, lezzetini vermesi için limonu tavanın dibine sürüp bırakın.

Fesleğenleri ince ince doğrayın. Yumuşayan sebzelerin altını kapatıp fesleğeni üzerlerine serpip karıştırın.

Servis edeceğiniz tabağa balıkları yerleştirin. Yanına sebzelerden koyup üzerlerine limon kabuğu rendeleyerek servis edin. 

Malzemeler

  • 1 adet minekop fileto

Sebzeler için:

  • 1 adet dolmalık kırmızı biber
  • 1 adet dolmalık sarı biber
  • 1 adet dolmalık yeşil biber
  • 0.5 adet bostan patlıcan
  • 1 adet çili biberi
  • 1 adet kırmızı soğan
  • 0.5 adet beyaz soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet kabak
  • 1 adet kestane mantarı
  • 1 adet istiridye mantarı
  • 1 adet limon
  • 1 ölçü zeytinyağı
  • 1 tutam tuz
  • 5 dal taze kekik
  • 2 dal biberiye
  • 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 tutam kırmızı toz biber
  • 1 baş sarımsak
  • 3 dal fesleğen

Benzer Tarifler