Tarif

Tencerenin içine mercimeklerin üzerini örtecek kadar su koyun ve mercimekleri ekleyip yumuşayana dek yaklaşık 15 dakika haşlanmaya bırakın.

Soğanların kabuklarını soyup piyaz şeklinde (yarım ay) doğrayın.

Ocağa ayrı bir tencere koyup içine çok az zeytinyağı ekleyin ve doğranan soğanların yarısını içine ilave edip, soğanlar saydamlaşıp hafif pembeleşene kadar kavurun.

Salçayı küçük bir kaseye koyun, üzerine az miktarda su ekleyin ve karıştırarak salçanın kıvamını açın.

Saydamlaşıp hafif pembeleşen soğana salçayı ilave edip karıştırın. İçine birer tutam tuz ve kırmızı pul biber ekleyin. Pilavlık bulguru da katıp beraberce kavurun.

Yumuşayan mercimeklerin altını kapatın ve bir kevgir yardımıyla mercimekten 3 kaşık alıp bulgura ilave edin. Üzerine 3 su bardağı su ekleyin ve kapağı kapalı şekilde kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra da kısık ateşte bulgur suyu çekene kadar pişmeye bırakın. Pilav suyunu çekince altını kapatın.

Ayrı bir tavayı ateşe koyun ve içine tereyağını ekleyip eritin.

Eriyen tereyağının içine geri kalan doğranmış soğanları ilave edip saydamlaşıncaya dek kavurun. Üzerine 1-2 tutam tuz serpin.

Soğan iyice kavrulup hafif renk alınca suyunu çekmiş mercimekli bulgurun üzerine dökün ve pilavın üzerini bir bez ile örterek kapağı kapalı şekilde pilavı 10 dakika demlenmeye bırakın.

Demlenen pilavı servis tabağına alın, üzerine kırmızı toz biber serpiştirip servis edin.

Malzemeler

  • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 2 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tutam pul biber
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 3 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tutam kırmızı toz biber

Benzer Tarifler